GÖRÜNTÜLÜ

Neylan Solmaz Saçılık: Katliam yasasına karşı direneceğiz

İHD Üyesi Neylan Solmaz Saçılık, köpeklerle ilgili katliam yasasını tanımayacaklarını belirterek, "Meclisten geçse de direneceğiz, yasayı uygulatmayacağız" dedi.

HAYVANLARIN YAŞAM HAKKI

Yaşam İçin Yasa ve Hayvan Yaşam Özgürlük inisiyatifleri öncülüğünde başlatılan hayvanların öldürülmesini kapsayan yasaya karşı eylem 64. gününde sürüyor. Eyleme başladığı ilk günden bu yana katılan Neylan Solmaz Saçılık, yasa Meclisten geçse de eylemlerini sürdüreceklerini kaydetti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) üyesi Neylan Solmaz Saçılık, meclis komisyonundan geçen hayvanların katledilmesiyle ilgili yasaya ilişkin ANF’ye konuştu.

'SORUNUN KAYNAĞI DEVLET'

Devletin 2004’te çıkarılan yasayı uygulamadığını ve bu yüzden köpek popülasyonun arttığını ifade eden Neylan Solmaz Saçılık, şunları söyledi: "2004’te çıkan yasanın ismi Hayvanları Koruma Yasası'ydı. Bu yasanın çıkma amacı da zaten çok fazla öldürülen, işkenceye maruz kalan, barınaklarda kötü muameleye maruz kalan hayvanların yaşamlarını iyileştirmek içindi. Bu yasayı gerçekten hayvanlar öldürüle öldürüle, işkence göre göre hak etti! Hak savunucuları, hayvan savunucuları bu yasayı öyle talep etmişti ve meclisten de bir örnek bir yasa çıkmıştı aslında. Ama maalesef her zamanki gibi yasalar uygulanmadı. Aşılama yapmadılar. Köpek popülasyonunun 20 yıldır artmaması gerekiyordu. Arttıysa yapmamışsınız. Sonra suçlarını örtbas etmek için ki bakanlıklar denetlemedi, belediyeler kısırlaştırmadı, devlet cezalandırmadı.”

DEVLETİN KÖPEKLERLE İLGİLİ DE KATLİAM TARİHİ VAR

Meclis parkında başlattıkları eylemi polisin saldırıları sonucunda Kuğulu Park’a taşıdıklarını belirten Neylan Solmaz Saçılık, “14 gündür geceli gündüzlü nöbet tutuyoruz. Hem gece oradayız hem sabah oradayız. Aynı zamanda 18:30’daki açıklamalarımız devam ediyor. Bu bir hayvansever eylemi değil. Biz insan hakları savunucuları, hayvan hakları savunucuları, yaşam hakkı savunucuları, veteriner hekimler, avukatlar, öğretmenler, anneler, emekçiler, öğrenciler hep birlikte bir eylem yapıyoruz. Çünkü bu hayvanseverlik meselesi değil, bir yaşam hakkı meselesidir. Bir yaşam hakkı savunuculuğudur. Biz bu savunuculuktan vazgeçmeyeceğiz. Doğanın dengesi bozuluyor. Bunun yasal yöntemi ve etik yöntemi, ahlaki yöntemi, doğanı öldürmek değildir. Doğmasını engellemektir. Biz burada bir mucize beklemiyoruz. Sizden bir mucize talep etmiyoruz. Ve ayrıca bunu biliyorsunuz, yıllar önce bu yöntemi denemişlerdi. Tüm köpekleri alıp bir adaya kapatmışlardı. Hapsetmişlerdi. Orada açlıktan ve susuzluktan ölmeleri beklenmişti. Günümüzde aynı yöntemi denemek gerçekten kabul edilebilir bir şey değil” dedi.

'YASAYI TANIMAYACAK VE DİRENECEĞİZ'

Yasa yürürlüğe girse de katliam yasasını uygulatmayacaklarını söyleyen Neylan Solmaz Saçılık, sözlerini şöyle noktaladı: “Komisyondan bu yasanın geçmiş olması bizi ilgilendirmiyor. Biz hak savunuculuğuna devam edeceğiz. Bu yasayı yaparken insan hakları savunucularını, hayvan hakları savunucularını, yaşam hakları savunucularını referans almadılar. Hayvan düşmanlarını salona aldılar. Komisyonda hayvan düşmanları vardı ve onlarla bu yasayı yaptılar.  Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde büyük bir suç işlendi. Halkın onlara verdiği yetkiyi halkın hayvanlarını öldürmek için kullandılar, görevlerini kötüye kullandılar, suç işliyorlar. Dolayısıyla biz onların yazdığı, yaptığı bu katliam yasasını tanımayacağız. Meclisten geçsin geçmesin hiç fark etmeyecek, biz direnişimize devam edeceğiz. Yaşam haklı savunuculuğumuza devam edeceğiz. Biz bu direnişi Yaşam İçin Yasa ve Hayvan Yaşam Özgürlük inisiyatifleriyle başlatmıştık. Onların öncülüğünde başlamıştı. Bizler de onlara eşlik ettik ve eylemlerimizi sürdüreceğiz. Mahalle örgütlenmeleri, sokaklarda, parklarda meydanlarda, yaşlılarımızın sesimizin yetiştiği her yerde yasa karşıtlığına devam edeceğiz. Bu yasayı tanımayacağız, tanımıyoruz, uygulatmayacağız.”