‘Belediye hizmet yapmasın, halk memnun kalmasın istiyorlar’

Dêrik ilçesi Belediye Eşbaşkanı Songül Özbahçeci, kamudaki tasarruf tedbirleri genelgesinin belediyeleri bir kıskaç içine alarak iş yapmalarını engellemeye dönük olduğuna işaret etti.

Hazine Bakanı Mehmet Şimşek’in ekonomik programı çerçevesinde 14 Mayıs 2024’te Resmî Gazete'de yayınlanan tasarruf genelgesi, özellikle yerel yönetimleri hizmet yapamaz hale getiriyor. 31 Mart seçimlerinden sonra birçok belediyeyi kaybeden AKP ve MHP, muhalefet belediyelerini bu yöntemle kıskaç altına alıyor.

ANF’ye konuşan Mêrdîn’in Dêrik ilçesi Belediye Eşbaşkanı Songül Özbahçeci, tasarruf genelgesinin halka hizmet etmelerini engellemek için kullanıldığını belirtti. Songül Özbahçeci, tasarruf genelgesi yüzünden belediyeyi araç alamadıklarını neredeyse hurdaya dönmüş araçları ise yine bu genelge yüzünden satamadıklarını ifade etti.

ARAÇLARI NE ALABİLİYORUZ NE SATABİLİYORUZ

Dêrik ilçesi Belediye Eşbaşkanı Songül Özbahçeci şunları anlattı: “Tasarruf tedbirleri tüm çalışmaları engelliyor. En son bir karar daha çıkmıştı. Belediyede personel fazlalığından dolayı tasarruf tedbirlerine uyacaksınız gibi bir yazı tekrar geldi. Elbette onlar söylüyor diye biz buna uyacak değiliz. Çünkü değil personel fazlalığı, bizim eksiğimiz bile var. Örneğin araç alımları konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Hurdaya dönmüş bir sürü aracımız var ama tasarruf tedbirlerinden kaynaklı biz onları satamıyoruz, satabilirsek yenilerini alabilme imkânımız var. Ama ne alabiliyoruz ne satabiliyoruz. Öyle bir kısıtlama koymuşlar ki, biz araç gelişlerini sadece Devlet Malzeme Ofisi’nden (DMO) satın alabiliyoruz, dışarıdan alamıyoruz. Ayrıca hepsini oradan da alamıyoruz. İller Bankası’na yazı gönderiyoruz, eğer onlar onay veriyorsa alabiliyoruz. Onlar da net bir tarih vermiyor bize. Net bir tarih verilmediği gibi yazılarımıza cevap dahi verilmiyor.”

PROGRAM AYARLANMIŞTI ŞİMDİLİK DURDURDUK

Songül Özbahçeci, özellikle kültür sanat alanında herhangi bir program çıkardıklarında hemen bir yazı geldiğini ve tasarruf tedbirleri kapsamında kısıtlandığını dile getirdi. Songül Özbahçeci; “Örneğin kadınlara yönelik kurslarımız ve çalışmalarımız olacaktı tiyatro, konser, sinevizyon vs. program ayarlanmıştı. Sanki bizim bu anlamda bir program çıkarmamızı bekliyorlar gibi ertesi sabah yazı geliyor. Şu şekilde olacak, şunlara şunlara uyacaksın diye belirtiliyor yazıda. Biz de bu yüzden o programı gerçekleştiremedik. Tamamen İptal etmedik elbette ama şu anlık programın yapımını durdurduk. Tabii tüm bu kısıtlamalar çerçevesinde bizler alternatif yaratmaya çalışıyoruz. Nasıl ve ne yapabiliriz şeklinde bir arayıştayız. Genel anlamıyla bu tedbir paketi belediye hizmet yapmasın, halk memnun kalmasın ve biz zor durumda kalalım diye yapılıyor” dedi.