Azerbaycan Tahran’daki büyükelçiliğini yeniden açtı

İran devlet medyasının bildirdiğine göre, İran'daki Azerbaycan Büyükelçiliği bir yıl sonra yeniden faaliyetlerine başladı.

Resmi İrna haber ajansı Pazartesi günü "İran İslam Cumhuriyeti ve Azerbaycan Cumhuriyeti arasında yapılan görüşmelerin ardından" büyükelçiliğin yeni binasında yeniden açıldığını duyurdu. Aynı kaynağa göre Azerbaycan Büyükelçisi ve diplomatlar da İran'a geri döndü.

Ocak 2023'te bir kişi Tahran'daki Azeri büyükelçiliğine girerek bir diplomatı öldürmüş ve iki elçilik güvenlik görevlisini yaralamıştı. 

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasır Kanani Tahran'ın saldırıyı şiddetle kınadığını ve arkasındaki nedenlerin "kişisel" olduğunu söylemişti. Ancak Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı saldırıdan İran'ı sorumlu tutmuş ve sözcü Ayhan Hacizade Azerbaycan karşıtı bir kampanyanın "saldırıyı teşvik ettiğini" iddia etmişti. 

Nisan 2023'te Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, İran büyükelçiliğinin dört çalışanının istenmeyen kişi ilan edildiğini İran büyükelçisine bildirmişti. Bir ay sonra İran dört Azeri diplomatı sınır dışı etmişti. 

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada "İran, diplomatik koruma sağlama yükümlülüğü doğrultusunda yeni büyükelçilik binamızın önünde güvenliği sağlamak için uygun önlemleri almıştır" dedi.

İki ülke geleneksel olarak gergin ilişkilere sahip. Azerbaycan, İran’ın rakip olarak gördüğü Türk devlet ve düşman olarak gördüğü İsrail ile sıkı ilişkilere sahip. Türk devleti Azerbaycan’ın Yukarı Karabağ’ı işgaline doğrudan destek sağlarken, İran Azerbaycan topraklarının, Bakü'nün önemli bir silah tedarikçisi olan İsrail tarafından İran'a karşı olası bir saldırı için kullanılmasından endişe ediyor.