Bangladeş’te ayrımcı memur kotası protestosunda 400’ü aşkın yaralı
Bangladeş'te en çok aranan devlet işleri için kota getirilmesine karşı düzenlenen gösterilerde 400'den fazla kişinin yaralandığı bildirildi.
Bangladeş'te en çok aranan devlet işleri için kota getirilmesine karşı düzenlenen gösterilerde 400'den fazla kişinin yaralandığı bildirildi.
Öğrenci göstericiler, başkent Dakka'daki iki üniversitede barışçıl gösterilere katıldıkları sırada iktidar partisine yakın diğer öğrenciler tarafından sopa, taş, pala ve molotof kokteylleriyle saldırıya uğradıklarını belirtti.
Bu olaylar, hükümetin derslere dönme çağrılarına kulak asmayan kararlı öğrencilerin öncülük ettiği eylemlere yönelik baskının arttığına işaret ediyor.
Polis ve öğrenci hareketi kaynaklarına göre 400’ü aşkın kişi yaralandı. Bunların çoğunluğu Dhaka Medical College Hastanesinde tedavi edildi.
Öğrenciler haftalardır hükümetin kamu hizmetlerinde kota sisteminden vazgeçmesi ve liyakate dayalı bir sistem getirmesi talebiyle neredeyse her gün gösteriler düzenliyor.
AYRIMCI KOTA SİSTEMİ
Kota sistemi, iyi maaşlı ve çok rağbet gören kamu hizmeti görevlerinin yarısından fazlasını, öğrencilerin ayrımcı bulduğu belirli nüfus kategorilerine ayırmayı amaçlıyor. Örneğin, kamu hizmeti görevlerinin %30'u 1971'de Bangladeş'in bağımsızlığı için savaşanların çocuklarına, %10'u kadınlara ve %10'u da belirli bölgelere ayrılacak.
Tasarıyı eleştirenlere göre sadece etnik azınlıklar ve engelliler için ayrılan kotalar (kadroların %6'sı) korunmalı. Protestocular bu durumun Başbakan Şeyh Hasina'nın destekçilerinin çocuklarını kayırmak için tasarlandığını düşünüyor.
2009'dan bu yana ülkenin başında olan Hasina, Ocak ayında muhalefetin boykot ettiği ve "düzmece" olarak nitelendirdiği bir seçimle üst üste dördüncü kez genel seçimleri kazandı.
Geçtiğimiz hafta çevik kuvvet polisi göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullanarak gösterileri dağıtmaya çalışmış ve doğudaki Comilla kasabasında en az 11 öğrenci yaralanmıştı.
Pazartesi günkü çatışmalar hareketin başlamasından bu yana yaşanan en şiddetli çatışmalar oldu. Jahangirnagar Üniversitesi'ndeki göstericiler iktidardaki Awami Birliği öğrenci kanadı üyeleri tarafından saldırıya uğradıklarını iddia ettiler.
Uluslararası Af Örgütü şiddeti kınadı ve Bangladeş'i "tüm barışçıl göstericilerin güvenliğini derhal garanti altına almaya" çağırdı. Ülke genelinde üniversite kampüslerindeki protestocular Salı günü tekrar gösteri yapacaklarını duyurmuştu.