Barcelonalılar kitlesel turizmi protesto etti

İspanya’nın özerk Katalonya bölgesinin başkenti Barcelona’da kitlesel turizmi protesto etmek için bir eylem düzenlendi.

TURİZM BOYKOTU

La Vanguardia'nın haberine göre yaklaşık 3 bin kişi Cumartesi günü Barcelona sokaklarında "turizmin kitleselleşmesini protesto etmek ve bu endüstrinin gelişiminin engellenmesi çağrısında bulunmak için" yürüdü. 

Gazete, son aylarda Kanarya Adaları ve Balear Adaları'nda da gösteri yapan yurttaşlar gibi Barcelona halkının da "emlak fiyatlarını yükselten ve hem yurttaşları hem de yerel işletmeleri bölgeden kovan dizginsiz turizmin varlığından duydukları memnuniyetsizliği dile getirdiklerini" yazdı.

Gazete, eylemciler Barcelona'dan sakin bir şekilde geçerken, "binlerce turist sanki şehirdeki başka bir atraksiyonmuş gibi fotoğraf çektirdi ve sloganları endişelenmeden alkışladı" diyerek, ironik bir ifade kullandı. 

2023 yılında Barcelona on iki milyondan fazla ziyaretçiyi ağırladı. 

Tepki gösterenlere göre, turizmin doğrudan sonuçlarından biri, Airbnb gibi kısa süreli kiralamaların körüklediği kira fiyatlarındaki artış oldu. 

Bu eğilimi engellemek amacıyla belediye meclisi kısa bir süre önce 2029 yılına kadar turistik dairelerin kiralanmasına son verme niyetini açıkladı.