Belçika’da beş parti hükümet kurmak için görüşmelere başladı

Belçika'da sağın kazandığı parlamento seçimlerinden bir ay sonra beş parti, Flaman muhafazakâr milliyetçilerin lideri Bart De Wever'in etrafında bir hükümet kurmak üzere görüşmelere başlama kararı aldı.

Neo-Flaman İttifakı (N-VA) Başkanı Bart De Wever, Kral Philippe tarafından kabul edildi ve koalisyon hükümetini kurmakla görevlendirildi. 

Koalisyonlarla yönetilen bir ülkede, "formateur" olarak atanan bir partinin başkanı genellikle Başbakan olmak için sıraya girmiş sayılıyor. N-VA etrafında dört ortak, görüşme yapmayı kabul etti.

N-VA ile hükümet görüşmesi yapacak olanlar liberal Mouvement Réformateur (MR) ve merkezci parti Les Engagés ile Frlamanca konuşulan taraftan Hıristiyan Demokratlar (CD&V) ve soldaki tek ortak olan eski Flaman Sosyalist Partisi Vooruit. 

Meclisteki 150 sandalyenin 81'inde çoğunluğu temsil eden beş parti, salı günkü bir toplantıda federal hükümetin kurulması konusunda anlaştı. Gerçek müzakereler ise bu anlaşmadan sonra başlayacak. 

Avrupa seçimlerine denk gelen 9 Haziran'daki oylama, sağın geleneksel olarak çoğunlukta olduğu Fransızca konuşulan güneydeki Valon Bölgesi ile Flamanca konuşulan kuzeydeki Flandre bölgesinin benzeri görülmemiş bir şekilde birleşmesiyle sağ ve merkez sağın zaferiyle sonuçlandı. 

Seçimlerde Flaman liberal Alexander De Croo liderliğindeki yedi partili koalisyon çoğunluğunu kaybetti. Bu koalisyon büyük ölçüde Fransızca konuşan sola dayanıyordu.

Görevden ayrılan Başbakan, halefi atanana kadar güncel meseleleri yönetmekle görevlendirildi.

Belçika'da N-VA, 2014-2018 yılları arasında iktidara ortak olsa da hiçbir zaman başbakanlık mevkii bu partiye gelmedi. N-VA kendisini "milliyetçi" olarak tanımlıyor ve "kendi toplumlarıyla orantılı bir politika" izleyebilmeleri için Flandre ve Valon bölgeleri için "azami derecede özerklik" talep ediyor.