Berlin’den Moskova’ya ‘siber saldırı’ suçlaması: Sonuçları olacak!

Almanya Dışişleri Bakanı, 2023 yılında Alman Sosyal Demokrat Partisi üyelerini hedef alan siber saldırıdan "açık bir şekilde" Rus istihbarat servislerini sorumlu tuttu.

Berlin hükümeti, Moskova'nın desteklediği Rus bilgisayar korsanlarını Alman Sosyal Demokrat Parti üyelerine yönelik "kabul edilemez" bir siber saldırı düzenlemekle suçladı ve bunun sonuçsuz kalmayacağı uyarısında bulundu. 

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock Avustralya'da düzenlediği basın toplantısında "Bugün net bir şekilde söyleyebiliriz ki bu siber saldırıyı Rus istihbarat servisleri tarafından yönetilen APT28 adlı bir gruba atfedebiliriz" dedi.

"Başka bir ifadeyle, bu Almanya'ya karşı Rusya destekli bir siber saldırıydı ve kesinlikle kabul edilemez ve tahammül edilemez" diyen Baerbock, bunun “sonuçları olacağı” konusunda uyardı. 

Bakan, Ocak 2023'te SPD'yi hedef alan bu saldırıya ilişkin federal soruşturmanın daha yeni tamamlandığını söyledi, ancak daha fazla ayrıntı vermedi.

Baerbock, Adelaide'de Avustralyalı mevkidaşı Penny Wong ile yaptığı görüşmenin ardından, Wong'un "derin bir rahatsızlık" duyduğunu ifade ederken, Wong’un Berlin'e Canberra'nın desteği konusunda güvence verdiğini söyledi. 

Wong, "Kötü niyetli siber faaliyetleri APT28'e atfetme konusunda ABD, Birleşik Krallık, Kanada ve Yeni Zelanda'ya çoktan katıldık" dedi.

Fancy Bear olarak da bilinen APT28 grubu, dünya çapında onlarca siber saldırıdan sorumlu tutuluyor. 2023 yılında Avrupa Birliği'nin BT güvenlik ajansı, Alman basınında bir SPD yetkilisinin "muhtemelen veri sızıntısıyla sonuçlanan" bir siber saldırının hedefi olduğuna dair haberlere dikkat çekmişti. Ajansa göre bu raporlar Rusya kaynaklı olduğuna dair "somut işaretler" gösteriyordu.