BM’den ‘aşılama oranları durağanlaştı’ uyarısı

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO), dünyanın dört bir yanındaki çocuklar için aşılama oranlarının durgunlaştığı uyarısında bulundu.

UNICEF AŞILAMA

UNICEF ve WHO tarafından yapılan ortak açıklamada, 2019 seviyesine kıyasla 2023 yılında 2,7 milyon çocuğun daha aşılanmadığı ya da eksik aşılandığı belirtildi.

UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell, "Son eğilimler, birçok ülkenin hala çok fazla çocuğu ihmal ettiğini gösteriyor" diye yakındı.

BM'nin sağlık ve çocuk ajansları tarafından yayınlanan verilere göre, 2023 yılında difteri, tetanos ve boğmaca (DTP) aşısı olması gereken 108 milyon çocuğun yalnızca %84'ü üç doz aşı aldı. Üçüncü dozun küresel bağışıklama kapsamının önemli bir göstergesi olduğu ifade ediliyor. 

BM kuruluşları, bu oranın 2022'den bu yana değişmediğini, yani Covid-19 krizi nedeniyle yaşanan keskin düşüşün ardından o yıl gözlemlenen mütevazı ilerlemenin "durduğunu" belirtiyor. Bu oran pandemiden önce 2019 yılında %86 olarak kayda geçmişti. 

WHO Bağışıklama Başkanı Kate O'Brien, "Küresel bağışıklama kapsamı, pandemi sırasında gözlemlenen tarihi düşüşten henüz tam olarak kurtulamadı" dedi.

Pazartesi günü yayınlanan verilere göre, 2023 yılında dünyada 14,5 milyon çocuğun "sıfır doz" olduğu söyleniyor; bu sayı 2022'de 13,9 milyon, 2019'da ise 12,8 milyondu.

Dünyadaki aşılanmamış çocukların yarısı, güvensizlik ve gıda ve sağlık hizmetlerine yetersiz erişim nedeniyle özellikle bazı önlenebilir hastalıklara maruz kaldıkları, çatışmalardan etkilenen 31 ülkede yaşıyor.