BM: Gazze’de öldürülenlerin yüzde %56-60'ı kadın ve çocuk

Birleşmiş Milletler’in Hamas Sağlık Bakanlığı’nın verilerine dayanarak oluşturduğu istatistiklere göre Gazze Şeridi’nde 7 Ekim’den bu yana öldürülen Filistinlilerin yüzde %56-60'ı ya da daha fazlası kadın ve çocuklardan oluşuyor.

Hamas Sağlık Bakanlığı tarafından salı günü verilen son bilançoya göre savaşın başından bu yana İsrail saldırılarında 35 bin 173 kişi öldü. Ancak ölenler arasında savaşçıların sayısı konusunda bilgi yer almıyor.

BM’ye bağlı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sözcüsü Christian Lindmeier Salı günü Cenevre'de düzenlediği basın brifinginde “Yaklaşık 35 bin ölüm tahmininden bahsediyoruz” dedi.

Lindmeier, bu 35 bin ölümden “25 bininin bakanlık tarafından tespit edildiğini” belirtirken, bunlara “mantıklı bir tahmine göre tespit edilemeyen 10 bin ölümün” eklenmesi gerektiğini kaydetti. 

Lindmeier, “(Bakanlığın) rakamlarına bakarsanız, tespit edilen 25 bin kişinin %40’ının erkek, %20’sinin kadın, %32’sinin çocuk ve %8’inin yaşlı (erkek veya kadın) olduğunu görürsünüz” diye ekledi.

Sözcü, yaşlıların erkekler ve kadınlar eşit olarak bölünürse, tahmini 35 bin ölü için geçerli olan dağılımın %44 erkek, %24 kadın ve %32 çocuk, yani “%56 kadın ve çocuk” olduğunu açıkladı.

Ancak henüz kimlikleri tespit edilemeyenler için, yıkılan evlerin kalıntılarında “kadın ve çocukların bulunma olasılığının yüksek olduğu, çünkü genellikle evde kalanların onlar olduğu” dikkate alındığında, “asgari bir istatistiksel projeksiyon temelinde” öldürülenlerin “%60'ının kadın ve çocuk” olduğu sonucu çıkarıldı. 

Bu açıklama, İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz'ın Pazartesi günü Birleşmiş Milletler'i bir kez daha hedef alarak, Hamas’ın istatistiklerine itibar etmekle eleştirmesinden sonra geldi.

Kantz, “İsrail'e karşı ritüel cinayet suçlamalarını desteklemek için bir terör örgütünün yanlış verilerini kullanan herkes anti-Semitiktir ve terörizmi desteklemektedir” suçlamasında bulunarak, bir kez daha BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'i istifaya çağırdı.

BM kuruluşları eldeki tek verinin Hamas’ın açıkladığı veriler olduğunu ve Hamas'ın 2007'de iktidarı ele geçirmesinden bu yana İsrail ile Gazze Şeridi arasında yaşanan savaşlar sırasında bu verilerin nispeten doğru ve kesin olduğunu kanıtladığını savunuyor.