BM: Gazze’ye yönelik tam kuşatma insancıl hukukta yasak

Birlemiş Milletler, Gazze'ye yönelik "tam kuşatmanın" uluslararası insancıl hukuk kapsamında "yasak" olduğunu bildirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Salı günü yaptığı açıklamada, İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant tarafından Pazartesi günü açıklanan Gazze Şeridi'ne yönelik "tam kuşatmanın" uluslararası insancıl hukuk kapsamında "yasak" olduğunu duyurdu.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Turk yaptığı açıklamada, "Sivilleri hayatta kalmaları için gerekli olan mallardan mahrum bırakarak hayatlarını tehlikeye atan kuşatmalar uygulamak uluslararası insancıl hukuk tarafından yasaklanmıştır" dedi.

Volker Türk, "bir kuşatmayı uygulamak için insanların ve malların hareketine getirilen herhangi bir kısıtlamanın askeri gereklilikle gerekçelendirilmesi gerektiğini, aksi takdirde toplu cezalandırma teşkil edebileceğini" kaydetti.

Türk ayrıca "Filistinli silahlı grupların üyeleri tarafından sivillerin yargısız infaz edildiği ve bazı durumlarda korkunç katliamlar gerçekleştirildiği iddiaları karşısında derin bir şok ve öfke duyduğunu" ifade etti.

Bu gruplara "esir alınan tüm sivilleri derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakmaları" çağrısında bulunan Volker Türk, "Rehin alma uluslararası hukuk tarafından yasaklanmıştır" diye ekledi.

İsrail, 2007'den bu yana Hamas’ın kontrolündeki Gazze Şeridi'nin "tamamen kuşatılması" emrini vererek Hamas üzerinde baskı kurmaya karar verdi.

Galant'ın açıklamasının ardından Enerji Bakanı Israel Katz, İsrail'in yıllık tüketiminin yüzde 10'unu sağladığı Filistin yerleşim bölgesine su tedarikinin "derhal kesilmesi" emrini verdi.

Mevcut durumda on binlerce İsrail askeri, 2,3 milyon Filistinlinin yaşadığı bu kıyı bölgesinin etrafında konuşlanmış durumda.

187 BİN 500 KİŞİ YERİNDEN EDİLDİ

BM'ye göre Gazze Şeridi'nde Cumartesi gününden bu yana 187 bin 500'den fazla kişi yerinden edildi. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) sözcüsü Jens Laerke Cenevre'de düzenlediği basın brifinginde, bu kişilerin çoğunun Orta Doğu'daki 5,8 milyon Filistinli mülteciden sorumlu BM kuruluşu UNRWA okullarına sığındığını belirtti.

WHO: GAZZE’YE İNSANİ YARDIM KORİDORU AÇILSIN

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Hamas'ın İsrail'e saldırmasının ardından İsrail tarafından bombalanan ve kuşatma altına alınan Gazze Şeridi'ne insani yardım koridoru açılması çağrısında bulundu.

Cenevre'de düzenlenen bir brifingde konuşan bir WHO sözcüsü, "İnsanlara temel tıbbi malzemelerin ulaştırılması için bir insani koridora ihtiyaç var" dedi. Sözcü, WHO’nun çeşitli taraflarla görüşme halinde olduğunu sözlerine ekledi.