BM Sudan ordusu ve paramiliterleri ‘utanç listesine’ ekledi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin yıllık raporuna göre Sudan ordusu ve savaş halinde olduğu paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK), çatışmalar sırasında çocuk haklarının ihlal edilmesine ilişkin “utanç listesine” eklendi.

Perşembe günü resmi olarak yayınlanacak olan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in yıllık raporu, dünya genelinde yirmi kadar çatışma bölgesinde çocukların (18 yaş altı) haklarına yönelik ihlalleri listeliyor. 

Raporda öldürülen, sakat bırakılan, askere alınan, kaçırılan ya da cinsel istismara uğrayan çocuklar da dahil olmak üzere bu ihlallerden sorumlu olanların bir listesi yer alıyor. 

Rapor özellikle General Abdül Fettah el-Burhan liderliğindeki Sudan ordusu ile eski yardımcısı olan rakibi General Muhamed Hamdan Daglo'nun paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri arasında Nisan 2023'ten bu yana devam eden savaşı inceliyor. 

Rapor, 2022 ve 2023 yılları arasında ülkede çocuklara yönelik ciddi ihlallerin sayısında “%480'lik şaşırtıcı bir artış” olduğunu belirtiyor.  BM, 2023 yılında 480'i ölü ve 764'ü yaralı olmak üzere 1.526 çocuğa yönelik 1.721 ciddi ihlal olduğunu doğruladı. 

Antonio Guterres, “Ağır ihlallerdeki dramatik artıştan, özellikle de çocukların silah altına alınması ve kullanılmasından, cinayetlerden, okullara ve hastanelere yönelik saldırılardan ve insani yardım erişimindeki kötüleşmeden dehşete düştüm” diye yazdı. 

Guterres, “Etnik temelli saldırılar ve çocukların kitlesel olarak yerlerinden edilmesi de dahil olmak üzere toplumlar arası şiddetin tırmanmasından büyük endişe duyuyorum” ifadelerini kullandı. 

Bu bağlamda Genel Sekreter, çocukların öldürülmesi ve yaralanmasındaki sorumluluğu ve özellikle nüfusun yoğun olduğu bölgelerde patlayıcı silahlarla okullara ve hastanelere yönelik saldırıları nedeniyle Sudan ordusunu “utanç listesine” eklemeye karar verdi. Sudan ordusu böylece 2016-2018 yılları arasındaki bir dönemden sonra ilk kez bu listeye dahil edilmiş oldu. 

HDK’nin ise cinayetlere, yaralanmalara ve okul ve hastanelere yönelik saldırılara ek olarak, yeni listeye dahil edilmesi tecavüz ve diğer cinsel şiddetin yanı sıra birkaç düzine çocuk askerin askere alınmasından da kaynaklanıyor.