Brezilya, Filistin ile serbest ticaret anlaşması imzaladı

İsrail ile ilişkileri giderek kötüleşen Brezilya, Filistin ile serbest ticaret anlaşması yaptı.

Arab Weekly'nin haberine göre Brezilya, "yaşayabilir bir Filistin devletine" katkıda bulunmak amacıyla bu hafta Filistin ile bir serbest ticaret anlaşması imzaladı. 

Brezilya Dışişleri Bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada "Bu anlaşma, komşularıyla barış ve uyum içinde yaşayabilecek, ekonomik olarak yaşayabilir bir Filistin devletinin kurulmasına somut bir katkıdır" dedi. 

Filistin'in Brezilya Büyükelçisi İbrahim el-Zeben ise Reuters'e yaptığı açıklamada anlaşmanın "Filistin'de barışı desteklemek için etkili bir araç" olduğunu söyledi. 

Filistin Yönetimi ile Mercosur bloğu arasında şu anda yılda 32 milyon dolar olan ticaret hacminin artmasını umduğunu söyledi. 

İsrail ile serbest ticaret anlaşması bulunan Mercosur'un diğer üyelerinin Brezilya'nın izinden gidip gitmeyeceği henüz bilinmiyor. 

2010'da bir Filistin devletinin varlığını tanıyan ve aynı yıl Brezilya'nın başkentinde bir Filistin büyükelçiliğinin inşasına izin veren Brezilya'nın İsrail ile ilişkileri son aylarda kötüleşti. Brezilya'nın solcu Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırıyı Nazilerin Yahudileri yok etmesiyle kıyaslamıştı.