Brezilya polisi: Bolsonaro mücevherleri zimmetine geçirdi

Brezilya Eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun 1,2 milyon dolar değerindeki mücevher ve lüks eşyaların yasadışı satışından yararlandığı iddia edildi.

Federal polis, aşırı sağcı eski devlet başkanı Bolsonaro ve 11 kişinin suç komplosu, kara para aklama ve zimmete para geçirme suçlamalarıyla yargılanmasını önerdi. 

Bolsonaro, suçlamaları reddederken, avukatı Paulo Cunha, hediyelerin yönetiminde Bolsonaro'nun etkisi olmadığını iddia etti. 

Soruşturma, Bolsonaro'nun yabancı yetkililerden aldığı hediyeleri Brezilya hazinesinden zimmetine geçirdiğini ve bunları yurtdışında satarak kişisel zenginleşme amacı güttüğünü belirtiyor. 

Polis raporuna göre, bazı mücevherler satılarak elde edilen meblağlar eski başkanın kişisel mal varlığına eklenmiş.

Federal Yüksek Mahkeme (STF) yargıcı, savcılığa Bolsonaro'yu resmen suçlayıp suçlamama kararını vermesi için 15 gün süre tanıdı. Olay, 2023 yılında vergi memurlarının Bolsonaro hükümetine ait bir yetkilinin sırt çantasında mücevherler bulmasıyla ortaya çıkmıştı. 

Yaklaşık 500 sayfalık polis raporuna göre, hediyeler arasında İsviçre markası Chopard'dan yaklaşık 828.000 dolar değerinde bir yüzük, kolye ve küpelerin yanı sıra altın ve elmas Chopard ve Rolex saatleri ve diğer mücevherler de vardı. Raporda, olayın ortaya çıkmasının ardından Bolsonaro'nun danışmanlarının satılan malların bir kısmını geri aldığı ve devlete iade ettiği belirtildi. 

Federal polise göre, mücevherlerin satışından elde edilen meblağlar,  Bolsonaro'nun göreve geldikten sonra birkaç ay kaldığı ABD'deki "masraflarını karşılamak için kullanılmış olabilir".