Britanya’da 14 yıllık muhalefetten sonra İşçi Parti’nin ezici zaferi

Britanya’da perşembe günü yapılan seçimlerde, 14 yıldır muhalefette olan İşçi Partisi ezici bir zafer kazanarak mutlak çoğunluğu elde etti.

İŞÇİ PARTİ SEÇİMLERİ KAZANDI

Birleşik Krallık’ta yapılan seçimlerde, muhafazakar dönemden merkez sola tercih yapıldı. 

Son sonuçlara göre İşçi Partisi, Avam Kamarasında mutlak çoğunluğu elde etmek için ihtiyaç duyduğu 326 sandalyeden daha fazlasını elde ederek 410 sandalye kazandı. Avam Kamarası 650 sandalyeden oluşuyor. Bu ezici sonuçlar İşçi Partisi'nin, 14 yıllık muhalefetten sonra gelecekteki hükümetini tek başına kurmasını sağlayacak. 

Ülkenin başına geçecek olan İşçi Partisi lideri Keir Starmer "ulusal yenilenme" sözü vererek, "Size bunun kolay olacağına dair söz veremem" diye ekledi.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak Cuma günü yaptığı açıklamada Muhafazakarların yenilgisini kabul ederek bunun "sorumluluğunu" üstlendiğini söyledi. Rishi Sunak, "İşçi Partisi bu genel seçimi kazanmıştır" dedi. 

Sunak, İngiltere'nin kuzeyindeki seçim bölgesi Richmond'da yeniden seçilmesinin ardından "İngiliz halkı bu gece net bir karar verdi ve ben bu yenilginin sorumluluğunu üstleniyorum" dedi.

Muhafazakarlar bir önceki seçimde 247 sandalye kazanmıştı. Mevcut sonuçlara göre 113 sandalyeye gerileyerek, yirminci yüzyılın başından bu yana en kötü sonuçlara sahip oldu. 

AŞIRI SAĞ DA PARLAMENTOYA TARİHİ GİRİŞ YAPTI

İşçi Partisi'nin olağanüstü sonuçlarıyla birlikte, bu genel seçimlere aşırı sağın İngiliz Parlamentosu'na tarihi girişi damgasını vurdu. 60 yaşındaki aşırı sağcı Nigel Farage sekiz denemeden sonra göçmen karşıtı Reform UK partisinin diğer üç üyesiyle birlikte milletvekili seçilmeyi başardı. Aday olduğu sahil kasabası Clacton-on-Sea'de sonuçların açıklanmasının ardından "Bu hepinizi hayrete düşürecek bir şeyin ilk adımı" dedi. 

Liberal Demokratlar (merkezciler) 61 milletvekiliyle güçlendi. 

Fransa'da milliyetçi sağın iktidara hiç olmadığı kadar yaklaşması ve ABD’de Donald Trump'ın Beyaz Saray'a geri dönmesi muhtemel görünürken, İngiliz halkı ezici bir çoğunlukla ılımlı bir merkez sol lideri seçmesi dikkat çekti. 

Anketlerin kampanya boyunca öngördüğü gibi, Muhafazakârlar, 14 çalkantılı yılın ardından Britanya halkı tarafından cezalandırıldı. 

AB’den çıkışı ifade eden Brexit ülkeyi parçaladı ve destekçileri vaatlerini yerine getiremedi. Son iki yılda artan gıda fiyatları aileleri yoksullaştırdı ve her zamankinden daha fazla kişi sofrasına yiyecek koyabilmek için gıda bankalarına bel bağladı.