Britanyalılar sandık başında: İşçi Partisi’nin tarihi zaferi bekleniyor

Britanyalılar, 14 yıllık Muhafazakâr iktidarın sonunu getirmesi ve Keir Starmer liderliğindeki İşçi Partisi'nin tarihi bir zafer kazanması beklenen genel seçimler için perşembe günü oy kullanmaya başladı.

Yaklaşık 46 milyon seçmen, Avam Kamarası'ndaki 650 sandalyenin yenilenmesi için sandık başına çağrıldı. İşçi Partisi'nin zaferinin boyutu ve Başbakan Rishi Sunak'ın yenilgisinin büyüklüğü merak ediliyor. 

Ayrıca, eski Brexit şampiyonu Nigel Farage'ın liderliğindeki göçmen karşıtı, sistem karşıtı Reform UK partisinin performansı da izlenecek. Anketlerde İşçi Partisi %40, Muhafazakârlar %22, milliyetçi Reform partisi %16 ve merkezci Liberal Demokratlar %10 oranında destek buluyor.

YouGov'un son anketine göre, İşçi Partisi 431 milletvekili kazanacak.  Bunun Birleşik Krallık'ta 1832'den beri görülmemiş bir çoğunluk olacağı tahmin ediliyor. Muhafazakârlar 102 milletvekili elde edebilecek. 

Lib-Dem'ler 78, Reform ise üç sandalye kazanarak Nigel Farage'ın yedi başarısız denemeden sonra Parlamento'ya girmesini sağlayacak.

Sandıkların 22:00'de (21:00 GMT) kapanmasının ardından ilk tahminler gelecek ve sonuçlar sabahın erken saatlerinde belli olacak.

2010'dan bu yana art arda gelen Brexit, Covid salgının yönetme biçimi, yükselen fiyatlar ve artan yoksulluk, çöküşün eşiğindeki devlet hastaneleri ve sık sık değişen başbakanlar gibi krizler, Muhafazakârlar üzerinde büyük bir tepki yarattı. Muhafazakârlar, son günlerde kazanmak için değil, İşçi Partisi'ne vaat edilen çoğunluğu sınırlamak için mücadele ettiklerini itiraf ettiler.

Dramatik bir gelişme olmazsa, 61 yaşındaki eski insan hakları avukatı Keir Starmer, partisini merkez sola yönelttikten ve iktidara "ciddiyet" getirme sözü verdikten sonra Cuma günü Kral Charles III tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilecek.

Perşembe sabahı eşi Victoria ile birlikte Kuzey Londra'daki seçim bölgesinde oy kullanan Starmer, "Değişim. Bugün bunun için oy verebilirsiniz" diye yazan bir mesaj paylaştı.

Keir Starmer, Britanyalıların çoğunluğu için vergileri artırmadan kamu harcamalarını çok titiz bir şekilde yönetme sözü verdi. Büyümeyi artırmak ve kemer sıkma politikalarıyla yıpranan kamu hizmetlerini yeniden tesis etmek için istikrara, devlet müdahalesine ve altyapı yatırımlarına güveniyor. Göç konularında sert mesajlar veren Starmer, Avrupa Birliği konusunda ise birliğe katılmadan AB’ye yakınlaşmak istiyor.