Brüksel’de iki kişiyi katleden saldırgan halen aranıyor

Fransa’dan sonra Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir kişi otomatik silahla iki kişiyi katletti ve “Allahu Ekber” diyerek olay yerinden uzaklaştı. Birçok kameraya yansıyan saldırgan halan yakalanmadı.

Brüksel’de 16 Ekim Pazartesi günü saat 19.15 sıralarında Sainctelette AR-15 tipi otomatik silahla saldırı düzenlendi.

Sanal ağlarda paylaşılan görüntülerde saldırganın bir binaya girdiği bir kişiyi vurduğu görülüyor. Saldırıda İsveçli futbol taraftarları hedef alındı. İki taraftar ölürken, bir İsveçli de yaralandı.

Saldırgan daha sonra scooter ile “Allahu Ekber” diyerek olay yerinden uzaklaştı.

Federal savcılık terör saldırısı kapsamınsa soruşturma başlattı. Brüksel bölgesinde güvenlik seviyesi en üst düzey olan 4’e çıkarılırken, ülkenin geri kalanında 3 düzeyine çıkarıldı.

Abdesalem L. isimli Tunus vatandaşı saldırganın ülkede kaçak bir şekilde yaşadığı ortaya çıktı. 1978 doğumlu saldırganın 2019’da Belçika’da iltica talebinde bulunduğu belirtildi.

Saldırıdan sonra görüntülü bir video paylaşan Abesalem L, üç İsveçliyi öldürdüğünü söyleyerek saldırıyı üstlenirken, bir başka videoda “Allah’ın kitabının kırmızı çizgi olduğunu ve bunun için kendisini feda edeceğini” söylüyor. Saldırgan, DAİŞ çetelerine bağlılığını da ifade etti.

Saldırganın polis tarafından bilindiği de ortaya çıktı. Adalet Bakanı Vincent Van Quickenborne, “Şüpheli 2019 yılında ülkemize sığınma talebinde bulundu. İnsan kaçakçılığı, yasa dışı ikamet ve devlet güvenliğini tehlikeye atma gibi şüpheli eylemleriyle tanınıyor” açıklamasında bulundu.

13 Ekim’de Fransa’nın Arras kentinde de bir öğretmen boğazı kesilerek katledilmişti. Allahu Ekber diye bağırdığı söylenen saldırıyı 20 yaşındaki Çeçen genç Muhammed Mogouchkov gerçekleştirmişti. Saldırı ardından 11 kişi gözaltına alındı. Bunlar arasında saldırganın iki erkek kardeşi, bir kız kardeşi, annesi, bir amcası bulunuyor. Ayrıca tutuklu bir kardeşi de aynı kapsamda soruşturuluyor.  Saldırganın fişlenmiş babası 2018’de radikal İslamcılık nedeniyle sınırdışı edilmiş. Kardeşi Cumhurbaşkanlığı yakınlarındaki bir saldırı planını bildiği halde ihbar etmemesi nedeniyle 2023 yılında 5 yıl hapse mahkum edilmiş. Aynı kişi daha sonra terörizme övgü nedeniyle de mahkum olmuş.