Carles Puigdemont Katalonya başkanlığı için aday oldu

Katalan bağımsızlık yanlısı lider Carles Puigdemont pazartesi günü yaptığı açıklamada, pazar günü seçilen yeni Katalan parlamentosuna başkanlık için adaylığını sunacağını duyurdu.

Katalonya’daki seçimleri İspanya Başbakanı Pedro Sánchez'in Sosyalist Partisi (PSOE) kazandı. Buna rağmen 2017'den bu yana yurtdışında sürgünde bulunan Puigdemont, Fransa'nın güneyindeki Argelès-sur-Mer'de düzenlediği basın toplantısında “Adaylık için seçenekler olduğuna inanıyorum ve bu nedenle adaylığımı sunma niyetimi açıklıyorum” dedi.

Merkez sağ Junts per Catalunya (Katalonya için Birlikte) partisinin lideri Puigdemont, Katalan Sosyalist Partisi lideri Salvador Illa'nın parlamentoda mutlak çoğunluğa sahip olmadığını vurguladı.

Puigdemont, Katalonya'daki diğer ana bağımsızlık yanlısı parti olan Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) ile “egemenlikçi bir hükümet” kurma amacıyla görüşmelere başladığını söyledi.

Pazar günkü seçimler bağımsızlık yanlısı hareket için ağır bir yenilgi oldu. 2017'de Puigdemont bölge başkanıyken bağımsızlık girişimi, merkezi yönetim tarafından sert bir şekilde bastırılmıştı. Altı yılı aşkın bir süre sonra Puigdemont’un partisi parlamentodaki çoğunluğunu kaybetti. 

Katalan Sosyalistler 135 sandalyeli bölgesel parlamentoda 42 sandalye kazanarak Şubat 2021'deki son seçime kıyasla dokuz sandalye daha fazla kazandı.

Junts per Catalunya 35 sandalye kazanarak bir önceki oylamaya göre üç sandalye kazanarak ilerleme kaydetti ancak mevcut bölgesel başkan Pere Aragonès'in partisi ERC sadece 20 sandalye kazanarak 13 sandalye kaybetti. Bağımsızlık yanlısı radikal sol bir oluşum olan CUP dokuz sandalyeden dört sandalyeye düştü. Bu üç partinin toplam sandalye sayısı 59'da kaldı. İki sandalyeli Alliance Catalana ile ittifak kurulsa bile bağımsızlık yanlısı oluşumlar mutlak çoğunluk için gerekli olan 68 sandalyeye ulaşamıyor. 

SEÇİMLERİ KAYBETTİ ANCAK HÜKÜMET KURMA ŞANSI VAR

Puigdemont, seçimlerin başarısız olması halinde yerel siyasetten çekileceği sözünü vermişti. Ancak Pazartesi günü yaptığı açıklamada hükümet kurma şansının Sosyalist Parti lideri Illa'dan daha yüksek olduğunu belirtti.

Puigdemont, “Seçim kampanyası sırasında da söylediğim gibi, Parlamento'da ikinci tura kalmak için potansiyel olarak daha fazla seçeneğimiz var” diyerek ikinci tura kalmak için nispi bir çoğunluğun yeterli olduğuna atıfta bulundu.

“Mutlak bir çoğunluk değil ama Sosyalist Parti adayının toplayabileceğinden daha geniş, tutarlı bir çoğunluk toplayabiliriz” diyen Puigdemont, “Şu andan itibaren kendimizi buna adayacağız” dedi ve ERC ile temaslarda bulunulduğunu söyledi. 

ERC KİLİT ROLDE

Parlementodaki başkanlık oylamasında, yenilgisine rağmen ERC'nin oynayacağı kilit bir rol zira çünkü bir hükümet kurulacaksa desteği hem Sosyalistler hem de Puigdemont için elzem görünüyor.