CPJ’ye göre dünyada 360’ı aşkın gazeteci cezaevlerinde

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) tarafından hazırlanan rapora göre 2024 yılı sonu itibariyle dünya genelinde toplam 361 gazeteci cezaevlerindeydi. İsrail ilk kez Çin'in ardından en çok gazeteci hapseden ülkeler listesinin başına yerleşti.

Amerikalı basın özgürlüğü örgütü CPJ’nin başkanı Jodie Ginsberg yaptığı açıklamada, 2022 yılında 370 gazetecinin hapsedilmesinden bu yana en yüksek rakam olan bu tahminin “bir uyandırma çağrısı olması gerektiğini” söyledi.

“Gezegendeki en kötü üç suçluyu” kınayan CPJ, 1 Aralık itibariyle Çin’in 50, İsrail’in 43 ve Myanmar’ın 35 gazeteciyi cezaevlerinde tuttuğunu belirtti. 

CPJ, Çin'deki “yaygın sansürün” bu ülke için doğru bir tahmin yapmayı imkansız kıldığına dikkat çekti. 

Çok partili demokratik bir sisteme sahip olan İsrail, 2023 sonbaharından bu yana Gazze'de Hamas'a karşı yürüttüğü savaş ortamında bu sıralamanın zirvesinde yer alıyor.

New York merkezli CPJ, İsrail'in “işgal altındaki Filistin topraklarında yaptığı yayınlara saldırarak ikinci sıraya yükseldiğini” belirtiyor. 

CPJ, “Buna yabancı muhabirlerin (Gazze'ye) girişinin yasaklanması ve Katarlı yayın kuruluşu Al-Jazeera'nın İsrail ve işgal altındaki Batı Şeria'da çalışmasının yasaklanması da dahil” diye yazıyor.

İsrail ve Filistin topraklarında gözaltına alınan gazetecilerin sayısı bir yıl içinde iki kattan fazla arttı. STK'ya göre İsrail şu anda tamamı Filistinli 43 gazeteciyi Myanmar (35), Belarus (31) ve Rusya (30) gazeteciyi cezaevinde tutuyor. 

CPJ’YE GÖRE TÜRKİYE’DE SADECE 11 GAZETECİ TUTUKLU

CPJ Türkiye’de tutuklu gazeteci sayısını daha düşük gösteriyor. Rapora göre, dördü devlet karşıtı suçlamalarla müebbet hapis cezasına çarptırılmış olmak üzere 11 gazetecinin hapiste bulunuyor. CPJ, “Türkiye artık dünyanın en çok gazeteci hapseden ülkelerinden biri değil. Ancak 2024 yılında Kürt yanlısı yayın organlarında çalışan muhabirlere yönelik üç ev hapsi, Türkiye'nin terör örgütü olarak sınıflandırdığı yasadışı Kürdistan İşçi Partisi (PKK) hakkında haber yapanları hedef alan uzun süredir devam eden bir modeli sürdürdü.” denildi. 

DFG: 43 GAZETECİ TUTUKLU

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği’nin (DFG) 2024 yılı gazetecilere yönelik raporuna göre 118 gazeteci gözaltına alındı, 26’sı tutuklandı. 67 gazeteciye 149 yıl 9 ay hapis cezası, 5 bin 260 habere erişim engeli getirildi. Ocak itibariyle tutuklu gazeteci sayısı 43 olarak ifade edildi.