Trump sinemayı da hizmetine koyuyor: Hollywood elçilerini belirledi

Gelecek hafta Beyaz Saray’a dönmeye hazırlanan Donald Trump, Hollywood’u “her zamankinden daha büyük, iyi ve güçlü” hale getirme planlarını açıkladı.

Donald Trump, Sylvester Stallone, Jon Voight ve Mel Gibson’ı Hollywood’daki özel elçileri olarak atadı.  

Trump, Truth Social platformunda yaptığı açıklamada, “Bu üç yetenekli insan benim gözüm ve kulağım olacak. Hollywood’un Altın Çağı’nı yeniden keşfedeceğiz” dedi. 

Rambo ve Rocky serilerinin yıldızı Sylvester Stallone, çok ödüllü oyuncu Jon Voight ve yönetmen Mel Gibson, Hollywood’un genelde Demokrat yanlısı olan film endüstrisinde Trump’ın temsilcileri olarak görev yapacak.  

TARTIŞMALI FİGÜRLER

- Sylvester Stallone : 78 yaşındaki oyuncu, 1980’lerdeki cinsel saldırı suçlamalarını reddetmiş ve yasal bir süreçle karşılaşmamıştı.  

- Jon Voight: Angelina Jolie’nin babası olan 86 yaşındaki aktör, Trump’ın ilk döneminde Ulusal Sanat Madalyası almıştı. Voight, 2020’de bir set çalışanını tokatladığı iddiasıyla gündeme gelmişti.  

- Mel Gibson : 69 yaşındaki yönetmen, antisemitizm, ırkçılık ve aile içi şiddet gibi suçlamalarla uzun yıllardır eleştiriliyor.  

Bu üç isim, toplamda on Oscar adaylığı ve üç ödül ile dikkat çekiyor.  

TEPKİLER

Trump’ın girişimi, film endüstrisinde geniş bir destek bulmadı. Taylor Swift, Beyoncé ve George Clooney gibi ünlü isimler, Trump’ın yeniden seçilmesine açıkça karşı çıkanlar arasında yer alıyor.  

Trump, 20 Ocak’ta Beyaz Saray’a dönecek ve bir suçtan hüküm giymiş ilk ABD başkanı olacak. 

HOLLYWOOD’UN ‘KİRLİ’ ROLÜ

Hollywood’un özellikle savaş filmlerinin titiz bir kronolojisi, ordu ve film endüstrileri arasındaki tehlikeli bağlantıların en açık göstergesi olarak değerlendiriliyor. 2007 yılında gazeteci David L. Robb, bu tür filmlerin çocuklar üzerindeki etkisine ve Vietnam ya da Irak gibi bölgelerde savaşa katılmasında rol oynamış olabileceğine dikkat çekiyordu. 

Sinema devletler ve iktidarlar için başlı başına stratejik bir öneme sahip. Devletlerin çoğu, ulusal tarihin şekillenmesinde oynadıkları rolün bilincinde olarak film endüstrilerini kurmaya ve büyütmeye çalıştılar ancak şimdiye kadar hiçbir ülke ABD'nin bu alanda kurduğu hegemonyaya ulaşmayı başaramadı. 2018’de toplamda, Hollywood filmleri küresel gişenin %70'ini oluşturuyordu ve dünyanın en büyük 100 hit filminin 99'u Hollywood'dan geliyordu. 

Trump ise kendi iktidarında bu sektörü yeniden biçimlendirmeye çalışıyor. Trump ve etrafındaki muhafazakar ultra-zenginler göz önüne alındığında bu durumun gelecek açısından daha endişe verici boyutlara ulaşabileceği ifade ediliyor. 

Tesla, SpaceX ve X'in patronu ve Trump’ın etkili bir müttefiki olan Elon Musk'ın yanı sıra Jeff Bezos (Amazon, Blue Origin) ve Mark Zuckerberg (Meta) pazartesi günü Donald Trump'ın yemin törenine katılacak. Joe Biden veda konuşmasında, bir oligarşinin şekillenmeye başladığına dikkat çekerek, “gücün çok az sayıdaki ultra zengin insanın elinde tehlikeli bir şekilde toplanmasıyla ve bu gücün kontrolsüz kalmasının doğuracağı tehlikeli sonuçlar” konusunda uyarmıştı.