Huner dergisi 'Qirkirina Çandistan' manşetiyle çıktı

Kürtçe yayımlanan kültür, sanat ve edebiyat dergisi Huner'in 4. sayısı 'Qirkirina Çandistan' başlığıyla çıktı.

HUNER ÇIKTI

Üç ayda bir Kürtçe yayımlanan kültür, sanat ve edebiyat dergisi Huner'in 4. sayısı çıktı. Dergi, bu sayıda Türk devletinin fiziki ve kültürel soykırım suçlarını işledi.

Huner, Türk devletinin her gün Rojava'da insan hakları suçu işlediğini, işgal ettiği topraklarda Kürt kültürünü yasakladığını ve elinden gelse devrimin bütün kazanımlarını yok etmek istediğini yazdı.

Dergi, Önder Apo'nun "Kültürel Soykırım Kıskacında Kürtleri Savunmak" isimli kitabında derlediği yazıya yer verdi. Önder Apo, "Binlerce yıllık Asur, Ermeni, İyon ve Gürcü halklarının özgün kültürel mirası adeta müzeye dönüştürüldü" dedi.

DERGİDEKİ YAZILAR

Dergide Türk devletinin kültürel soykırım suçlarının işlendiği diğer yazılar şunlar:

"Mustafa Karasu: Jenosid Merkezi Uygarlığın Yaratımıdır

Mehmet Bayrak: Bir Asimilasyon Yöntemi – Köy İsimleri Nasıl Değiştirildi

Rênas Dersim: Özgür Sanat ve Sanatçının Kültürel Soykırım Uygulamalarına Karşı Duruşu

Lorîn Markasî: Kürdistan Askeri Rejimlerle Yönetiliyor

Kovara Huner: Bakurê Kurdistan'ı Kurumlar Mezarlığına Dönüştürdüler (Bu bölümde 2016'da kapatılan yüzlerce Kürt kurumu anlatılıyor.)"

Dergide ayrıca zengin dosyalar ve söyleşilere yer verildi. Peywan Arjîn ile söyleşi yapılırken, 1986-1990 yılları arasında Rojava'da başlatılan ilk kültür ve sanat çalışmaları detaylı bir şekilde anlatılıyor.

Dergide, kültür-sanat şehitleri Rûbar Zanîn ve Michael Panser'in yaşamı ve eserleri de tanıtıldı.

Bahadîn Robar'ın "Botan Halk Dansları" başlıklı araştırması, Hakkari'nin tanınmış fotoğrafçılarından Enver Özkahraman'ın 40-50 yıl önceye ait çekimleriyle yayımlandı.

Dergideki bir yazı da PKK Yürütme Komite Üyesi Murat Karayılan'a ait. Karayılan, "Ava Mezin" şarkısının öyküsünü anlatıyor. Koma Cudî'nin Dêrik'te 1990 yılında çıkardığı ve o dönem tüm Rojava halkını derinden etkileyen "Ava Mezin" isimli kaset ve şarkı şehitler üzerine. Murat Karayılan, şehitler Mihyedîn Seîd Rauf (Cahîd), Zinar Ehmed Hacî (Reşîd) ve Alî Hesen'in (Ehmed Hamza) PKK tarihindeki önemini anlatıyor.