CPT’den Yunanistan'a göçmen politikası eleştirisi

Avrupa Konseyi, Yunanistan'ın göçmenleri alıkoyma politikasına ilişkin eleştirel bir rapor yayınladı. Raporda, Atina'nın bu politikayı gözden geçirmesi çağrısında bulunuldu.

Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT), Kasım-Aralık 2023 tarihlerinde gerçekleştirdiği ziyaretlerde, polis karakolları ve gözaltı merkezlerindeki yaşam koşullarını inceledi. 

Raporda, göçmenlerin kötü muamele gördüğü ve tüberküloz salgını gibi ciddi sağlık sorunları yaşadığı belirtildi. 

Ayrıca, sahil güvenlik görevlilerinin denizde yakalanan göçmenlere kötü muamele ettiği yönünde güvenilir iddiaların olduğu belirtildi. 

CPT, "Atina'daki bazı polis karakollarında ve Amygdaleza, Korint ve Tavros'taki sınırdışı öncesi gözaltı merkezlerinde polis memurları tarafından kasıtlı olarak uygulanan" fiziksel kötü muameleye ilişkin "bir kez daha güvenilir ve tutarlı birkaç iddia aldığını" ifade etti.

CPT, "Bazı kişiler de denizde yakalandıklarında sahil güvenlik görevlileri tarafından kötü muameleye maruz kaldıklarını belirtmişlerdir" diyerek ccop ve tüfek dipçikleriyle dayak, tekme ve yumruklar, tokatlar, hakaretler, ırkçı hakaretlere dikkat çekti. 

Rapor, insanların "18 aya varan sürelerle, son derece kötü maddi koşullarda" tutulduğu Corinth merkezine atıfta bulunuyor. İşkence karşıtı komite, bu merkezdeki "feci sıhhi durum" nedeniyle, "gözaltındaki nüfusun büyük bir kısmı arasında açık tüberküloz salgını yayılmaya başladı" diye ekliyor.

CPT, Yunan makamlarını gözaltı koşullarını iyileştirmeye ve insanlık dışı uygulamalara son vermeye çağırdı.

Yunanistan hükümeti ise rapora yanıt olarak, gözaltı merkezlerindeki koşulların uluslararası standartlara uygun olduğunu ve bazı merkezlerde yenileme çalışmalarının planlandığını belirtti. Polis ve sahil güvenlik birimlerinin uluslararası yükümlülüklerine uyum içinde hareket ettikleri savunuldu.