Demokratlar adayını arıyor: Biden çekildi, tüm gözler Kamala Harris'te

ABD Başkanı Joe Biden'ın başkanlık yarışından çekilmesi ardından Demokratlar yeni adayı belirlemek için harekete geçerken, favori aday Kamala Harris’in kampanya ekibi aktifleşti.

81 yaşındaki ABD Başkanı Joe Biden, Pazar günü sosyal paylaşım ağı X üzerinden yaptığı açıklamada Kasım ayındaki başkanlık seçimlerinden çekildiğini duyurdu. 

Joe Biden'ın 27 Haziran'da Donald Trump ile girdiği canlı yayın tartışmasında sergilediği ve kafasının karışık olduğu düşünülen performansının ardından Temmuz ayı boyunca Demokrat Parti'nin en üst düzeyleri de dahil olmak üzere birçok kesimden Biden'ın ikinci dönem için yarıştan çekilmesi yönünde sesler yükselmişti. 

Milyarder Donald Trump'a karşı yarışacak adaylar listesinin başında Başkan Yardımcısı Kamala Harris bulunuyor. Joe Biden, çekilme kararından sonra Harris'in adaylığını destekleyeceğini açıkladı.

Kamala Harris'in olası rakibi olarak görülen Kaliforniya Valisi Gavin Newsom da Pazar günü yaptığı açıklamada, Kasım ayındaki seçimlerde Joe Biden'ın yerine aday olması için ABD Başkan Yardımcı Kamala Harris’e destek verdi. 

ŞİMDİDEN 500'Ü AŞKIN DELEGE DESTEK SÖZÜ VERDİ

Çeşitli kaynaklar, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in kampanyası, müttefikleri ve destekçilerinin, Ağustos ayında yapılacak Demokratik Ulusal Kongre öncesinde başkan adayı olarak desteklerini almak üzere delegelerle temasa geçmeye başladığını bildiriyor. CNN'e göre şimdiden 500'ü ailom delege desteğini sundu.

Böyle bir destek, Demokrat başkanın adaylığını geri çekmesinin ardından Donald Trump'a karşı 5 Kasım'da yapılacak başkanlık yarışında Joe Biden'ın yerine Kamala Harris'in seçilmesini sağlamak için çok önemli olacak.

Başkan adayını belirlemek için 19-22 Ağustos tarihleri arasında Chicago'da yaklaşık 4 bin Demokrat delege toplanacak. 

ABD TARİHİNDE YENİ BİR SAYFA AÇILABİLİR

Joe Biden'ın ABD başkanlık yarışından çekilmesinin ardından tüm gözler artık başkan yardımcısı Kamala Harris'in üzerinde. Demokratların "doğal" varisi, Demokratların başkan adayı olması halinde Amerikan tarihinde yeni bir sayfa açabilir.

Kamala Harris zaten Ocak 2021'de başkan yardımcısı olan ilk kadın, ilk Afro-Amerikan ve ilk Asya kökenli kişi olmuştu. 59 yaşındaki avukat, Afro-Amerikalıların haklarının yanı sıra bu kampanyada çok önemli bir konu olan kürtaj konusunda da kararlı.

Amerikan basını zaman zaman onu itibar eksikliği ile yargılıyor. Başkan yardımcısı olarak, popülaritesini azaltan çetrefilli göç meselesini devraldı. Cumhuriyetçiler ise ona saldırmak için aday olmasını beklemediler. 

Kamala Harris’in bir kadın, bir Afro-Amerikalı ve ilerici olarak, maço bir demagog ve muhafazakar, içe dönük tutumların şampiyonu olarak değerlendirilen Donald Trump’a karşı çok zorlu bir kampanya yürütmesi gerekecek.