Sivil toplum örgütü IDMC, Salı günü Cenevre'de yayınladığı yıllık raporunda, ülke içinde yerinden edilenlerin sayısının son beş yılda %50 arttığını belirtti.
Bu rakam 2022 yılı sonu itibariyle dünya genelinde 71.1 milyon ülke içinde yerinden edilmiş insanla kıyaslanıyor.
Başka bir yere yerleşmek üzere bir ülkeden kaçan mültecilerin aksine, iç göçe maruz kalanlar ülkelerinde kalan ancak yer değiştirmek zorunda kalanları ifade ediyor. Rapora göre 2023 yılı sonuna kadar ülke içinde yerinden edilmiş insanların sayısı 75,9 milyona çıkararak rekor kırdı.
Şiddet ve çatışma, zorla yerinden edilmenin (68,3 milyon) başlıca nedenleri olurken, afetler 7,7 milyon insanı kaçmaya ve başka bir yere yerleşmeye zorladı.
Son beş yılda, şiddet ve çatışma nedeniyle yerinden edilen insanların sayısı 22,6 milyon arttı. En büyük iki artış 2022 ve 2023 yıllarında gerçekleşti.
STK, 9,1 milyon yerinden edilmiş kişiyle Sudan'ın 2008'den bu yana tek bir ülkede kaydedilen en yüksek yerinden edilmiş kişi sayısına sahip olduğuna dikkat çekti.
IDMC, yerinden edilmiş kişilerin neredeyse yarısının Sahra altı Afrika'da yaşadığını belirtti.
IDMC Direktörü Alexandra Bilak, “Son iki yılda, trendin iyileşmekte olduğu bölgelerde bile çatışma ve şiddet nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan endişe verici sayıda insan gördük” dedi.
Bilak, “Çatışma ve ardında bıraktığı yıkım, milyonlarca insanın hayatlarını yeniden inşa etmesini çoğu zaman yıllarca engelliyor” diye ekledi.
Sudan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Filistin topraklarındaki çatışmalar, 2023 yılında çatışmaların neden olduğu yeni insan hareketlerinin neredeyse üçte ikisini oluşturdu.
Gazze Şeridi'nde 2023 yılı sonunda 1,7 milyon Filistinli ülke içinde yerinden edilmiş ve 3,4 milyon yeni hareket meydana gelmişti.
2023 yılı boyunca Sudan'da altı milyon kişi şiddet nedeniyle zorla yerinden edildi. Bu sayı önceki 14 yılın toplamından daha fazlasını ifade ediyor. Sudan’daki bu durum aynı zamanda 2022 yılında Ukrayna'da kaydedilen 16,9 milyondan sonra bir yıl içinde gerçekleşen en yüksek ikinci zorunlu yer değiştirme oldu.
Afetler nedeniyle yerinden edilen 26.4 milyon kişinin üçte biri şiddetli hava koşulları ve büyük depremler nedeniyle Çin ve Türkiye'de meydana geldi.
Norveç Mülteci Konseyi Başkanı Jan Egeland, “Daha önce hiç bu kadar çok insanın evlerini ve toplumlarını terk etmek zorunda kaldığını kaydetmemiştik. Bu, çatışmaların önlenmesi ve barışın sağlanmasındaki başarısızlıklara ilişkin kahredici bir karardır” dedi.
Egeland, “Acı çekme ve yerinden edilme haber döngüsünün çok ötesinde sürüyor. Çoğu zaman, yaşadıkları kötü durum sessizlik ve ihmalle karşılanıyor. Milyonlarca insanın maruz kaldığı koruma ve yardım eksikliğinin devam etmesine izin verilemez” ifadelerini kullandı.