Schnabel, Alman finansal danışmanlık platformu Finanztip’in YouTube kanalına verdiği röportajda, Donald Trump’ın gümrük tarifelerini uygulamaya koyma planlarının ticari gerilimleri artıracağını vurguladı. Schnabel, gümrük haklarının Donald Trump'ın “iletişiminde merkezi bir rol oynadığını”, bu nedenle “bir ticaret savaşının patlak vermesinin çok muhtemel olduğunu” söyledi.
Donald Trump, yemin ederek göreve başlayacağı 20 Ocak itibarıyla Meksika ve Kanada’dan ithal edilen tüm ürünlere %25 oranında gümrük vergisi uygulamayı planlıyor. Çin’e yönelik vergilerin de %10 oranında artırılması gündemde.
Trump’ın ticaret politikalarının, özellikle Avrupa Birliği’ni hedef alabileceği belirtiliyor.
Schnabel, bu durumun özellikle Almanya gibi ABD ile yüksek ticaret fazlasına sahip ülkeler üzerinde baskı yaratacağını ifade etti.
Schnabel’e göre bu tarifeler, Avrupa’nın misilleme önlemleriyle karşılık vermesi durumunda Euro Bölgesi’nde ithalat fiyatlarının yükselmesine ve genel fiyat seviyelerinde artışa yol açabilir.
Schnabel, ticaret savaşlarının tüketim ve yatırımı yavaşlatarak ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyeceği uyarısında bulundu. “Mevcut belirsizlik, ekonomi için zehirleyici,” diyen Schnabel, küreselleşmenin Avrupa’ya sağladığı zenginlik kazanımlarının bir kısmının tersine dönebileceğini belirtti.
Schnabel, gümrük tarifelerinin genelde küresel ölçekte refah kaybına yol açtığını ifade ederek, Avrupa’nın bu ticari gerilimlere karşı hazırlıklı olması gerektiğini söyledi.
Ticaret savaşı riskine rağmen Schnabel, ECB’nin %2’lik enflasyon hedefine ulaşma yolunda ilerlediğini ve bu durumun, faiz oranlarının düşürülmesi için alan sağladığını söyledi.
ECB, Haziran ayından bu yana ana faiz oranını %4’ten %3’e indirdi ve bu politika çerçevesinde Ocak sonunda yeni bir faiz indirimi gündemde.
Ancak Schnabel, sıkı para politikası uygulamasının sınırlarına yaklaştıklarını belirterek, “Ne kadar ileri gidebileceğimizi dikkatle değerlendirmeliyiz,” ifadelerini kullandı.