GÖRÜNTÜLÜ

Gazeteci Hrant Dink, katledildiği yerde anıldı

Gazeteci Hrant Dink, katledilişinin 18. yıldönümünde, İstanbul'da Sebat Apartmanı önünde anıldı.

Dink'in eski çalışma ofisinin bulunduğu Agos gazetesinin önünde düzenlenen anmada, Hrant Dink’in fotoğrafının yer aldığı ve üzerinde “Hafıza, hakikat, hayat, hasret” yazılı pankart asıldı. 

Anma boyunca sık sık “Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeni’yiz” ve “Faşizme inat kardeşimsin Hrant” sloganları atıldı.  

Anmada, Gezi direnişçileri arasında yer alan ve Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutsak olan Çiğdem Mater’in mektubu okundu. 

Çiğdem Mater, “Hrant Dink’in katledildiğinde İstanbul sokaklarını dolduran on binlerin farklı gerekçeleri vardı” derken,  ancak hepsinin adı konulmamış bir sözleşmeyi ihlal ederek Ermeni kimliğini kabul ettiğini belirtti. Çiğdem Mater, “İnatla buradayız” ifadelerini kullandı.  

Marmara Kapalı Cezaevi’nde tutulan Osman Kavala’nın gönderdiği mektup da okunanlar arasındaydı. 

Kavala, Hrant Dink ve herkes için adalet talebini yineleyerek, “Herkes için adalet şiarını en güçlü biçimde seslendiriyoruz . Ben de kendimi orada Hrant’ın vurulduğu yerde, Hrant’la hissediyorum. Hrant için, tüm yurttaşlar için adalet talep ediyorum.” dedi.  

Anmada Hrant’ın Arkadaşları adına yazar Takuhi Tomasyan konuşma yaptı. Tomasyan, “18 yıl sonra hala seni öldüren elleri lanetliyoruz” dedi. 

Hrant Dink’in tek “suçunun insan sevgisi, demokrasiye bağlılığı ve barışı savunmak” olduğunu belirten Tomasyan, Dink’in hayal ettiği barış ve özgürlüğün bir gün gerçekleşeceğine olan inancını belirterek, Dink’in mücadelesini ve insan hakları tutkusunu vurguladı.  

Anma etkinliği yapılan konuşmaların ardından sona erdi.