Endonezya’da sel ve lav akıntıları: En az 12 ölü

Endonezya’da cumartesi günü saatlerce yağan şiddetli yağmurlar, ani su baskınlarına ve Marapi Dağı'ndan soğuk lav akıntılarına neden oldu, en az 12 kişi hayatını kaybetti.

Acil servislerin pazar günü yaptığı açıklamaya göre, Endonezya'nın batısındaki ani sel ve soğuk lav akıntıları sonrasında aralarında birkaç çocuğun da bulunduğu en az 12 kişi öldü ve dört kişi de kayıp.

Arama kurtarma teşkilatı, trajedinin batıdaki Sumatra adasının batısında bulunan Agam ve Tanah Datar bölgelerinde cumartesi günü yerel saatle 22:30 civarında meydana geldiğini bildirdi. Basarna isimli kurtarma teşkilatının başkanı Abdul Malik,  "Agam bölgesinde 12 kişi öldü ve diğer dört kişi hâlâ aranıyor" dedi.

Aralarında üç ve sekiz yaşlarındaki çocukların da bulunduğu 9 cesedin kimliğinin belirlendiğini bildirildi.Abdul Malik, "Bugün iki ilçede arama yapmaya devam edeceğiz" diye ekledi. 

Basarnas teşkilatı, cumartesi günü bölgeye saatlerce yağan sağanak yağışların ani sellere ve Batı Sumatra eyaletindeki bir yanardağ olan Marapi Dağı'ndan gelen soğuk lav akıntılarına neden olduğunu belirtti.

Soğuk lav, bir volkanın duvarlarını oluşturan kül, kum ve kayalar gibi çeşitli maddelerin oluşturduğu bir magma. Yağmurun etkisiyle bunlar karışıp krater boyunca akabiliyor. Endonezya'da yağışlı mevsimde toprak kaymaları ve su baskını sık sık yaşanıyor. Mart ayında Batı Sumatra adasında meydana gelen toprak kayması ve sel felaketinde en az 26 kişi ölü bulunmuştu.