Endonezya’daki felakette ölü sayısı 50’ye çıktı

Endonezya ulusal afet yönetim ajansının verdiği yeni bilançoya göre, ülkenin batısında meydana gelen büyük sel ve soğuk lav akıntıları en az 50 kişinin ölümüne, 27 kişinin kaybolmasına yol açtı.

ÖLÜ SAYISI ARTIYOR

Cumartesi akşamı Sumatra'nın batısındaki altı bölgede birkaç saat boyunca yağan şiddetli yağmur, ani sellere ve adanın en aktif yanardağı olan Marapi Dağı'ndan soğuk lav akıntılarına neden oldu. 

Felaket sonucunda yollar çamurlu nehirlere dönüştü, evleri ve camileri bastı ve yakındaki taşkın nehirler sularına doğru sürükledi.

Endonezya Afet Yönetim Ajansı (BNPB), bir önceki ölü sayısında 44 olan “afet sonucu ölenlerin sayısının 50'ye yükseldiğini” duyurdu. 

Ajans sözcüsü Abdul Muhari yaptığı açıklamada, şiddetli selin ayrıca 27 kişinin kaybolmasına, 37 kişinin yaralanmasına ve 3 bin 300'den fazla kişinin tahliye edilmesine yol açtığını belirtti. 

BNPB'nin başkanı Suharyanto, ölü sayısının daha da artabileceğini söyledi. “Sayı değişmeye devam edecek” uyarısında bulunan Suharyanto, “hala kayıp olanların bulunmasına yardımcı olmak için mümkün olduğunca çabuk” harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

Fırtınalardan etkilenen altı Sumatra bölgesinden Agam ve Tanah Datar, ani sellerden ve soğuk lav akıntılarından en çok etkilenen bölgeler oldu. Soğuk lav, bir volkanın duvarlarını oluşturan kül, kum ve kaya gibi çeşitli maddelerden oluşan magma olarak biliniyor. Yağmurun etkisiyle bu maddeler karışabilir ve kraterden aşağı akabilir.

Yerel afet yönetim ajansına göre, nüfusu 500 binin üzerinde olan Agam bölgesinde onlarca ev ve kamu binası hasar gördü. BNPB'nin Pazar günü yaptığı sayıma göre, yaklaşık 370 bin kişinin yaşadığı Tanah Datar bölgesinde 84 ev, 16 köprü ve iki caminin yanı sıra 20 hektar pirinç tarlası da zarar gördü.

Endonezya’da yağmur mevsimi boyunca sıklıkla toprak kaymaları ve sellere maruz kalıyor. 

2022 yılında Sumatra adasında meydana gelen sellerde yaklaşık 24 bin kişi tahliye edilmiş ve iki çocuk hayatını kaybetmişti. Çevreciler felaketin şiddetlenmesinden ağaç kesiminin neden olduğu ormansızlaşmayı sorumlu tutmuştu. 

Endonezya'nın en aktif yanardağlarından biri olan Marapi Dağı Aralık ayında patlamış ve 3 bin metreye ulaşan bir kül kulesi püskürmüştü. Patlamada çoğu öğrenci olmak üzere en az 24 yürüyüşçü hayatını kaybetmişti.