Erivan’da protesto eylemi: 151 gözaltı

Ermenistan polisi, hükümetin barış görüşmelerinin bir parçası Azerbaycan'a toprak verme kararını protesto etmek için Pazartesi sabahı başkent Erivan'da yolları kapatmaya çalışan 151 göstericinin gözaltına alındığını duyurdu.

Tavuş Vatan Hareketi'nin lideri ve Ermeni Apostolik Kilisesi'nin Tavuş Başpiskoposu Bagrat Galstanyan'ın çağrısı üzerine Erivan'da birçok sokak Pazartesi sabahı göstericiler tarafından kapatıldı.Tavuş hareketinin lideri Başpiskopos Bagrat Galstanian  Başbakan Nikol Paşiniyan'ın istifasını istiyor. 

Polis müdahalede bulunarak 151 kişiyi gözaltına aldı. Erivan polisi, başkentte trafiğe kapalı cadde kalmadı. 

Bakü ile on yıllardır süren toprak anlaşmazlıklarına ve silahlı çatışmalara nihayet son verecek bir barış anlaşması arayışında olan Ermeni yetkililer, 1990'larda orduları tarafından ele geçirilen sınır köylerinin geri verilmesini onayladı. 

Bu karardan etkilenen Tavuş bölgesinde protestolar yükselmiş ve 9 Mayıs'ta on binlerce kişinin katıldığı bir gösteriyle sonuçlanmıştı. Hafta sonu boyunca Erivan'da da başka mitingler de düzenlendi.

Bir süre önce Ermenistan hükümeti haftalarca süren ve bazıları ülkenin Ermenistan'ı Gürcistan'a bağlayan ana kuzey-güney yolunu kapatan gösterilerle karşı karşıya kalmıştı. 

Ermenistan ve Azerbaycan, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesinin kontrolü için iki kez savaştı. Ermenistan'ın 1990'larda kazandığı ilk savaş 30.000'den fazla ölü bırakırken, Türk devletinin doğrudan desteklediği Azerbaycan'ın 2020'de kazandığı ikinci savaş 6.000'den fazla kişinin ölümüne neden oldu. 

Ardından Eylül 2023'te Bakü, Dağlık Karabağ'a yıldırım harekatı başlattı ve  bölgenin kontrolünü ele geçirdi. Bunun ardından müzakereler hızlandı ancak iki ülke arasında, Erivan'ın 1990'larda komşusu pahasına fethettiği köyleri teslim etmesini öngören kapsamlı bir barış anlaşmasına varılamadı.

Azerbaycan petrol zenginliği sayesinde Ermenistan'dan çok daha iyi silahlanmış durumda ve Türkiye'nin de desteğine sahip. Yoksul Ermenistan, geleneksel müttefiki Rusya tarafından da ihanete uğradığını düşünüyor. Rusya, barış gücü konuşlandırmasına rağmen Azerbaycan’ın son işgal saldırısına herhangi bir müdahalede bulunmamıştı. Bu nedenle Ermenistan, Avrupa’ya daha fazla yakınlaşmaya başladı.