Ermenistan UCM’ye üyeliği onayladı, Moskova tepkili

Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’ı işgali ardından Ermenistan parlamentosu Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) üyeliği onayladı. Moskova, bu gelişmeden rahatsızlık duyuyor.

Ermenistan Parlamentosu’nda yapılan oylamada Roma Statüsü’nün onaylanması lehine 60 oy kullanılırken, 22 vekil karşı çıktı

Uluslararası adalet işlerinden sorumlu Ermeni yetkili Eghiş Kirakosyan, parlamentodaki tartışmaların başında UCM’ye katılmanın Azerbaycan karşısında Ermenistan’a “ek güvenceler sağlayacağını” belirtti.

Azerbaycan, 20 Eylül’de Dağlık Karabağ’a yönelik ani bir işgal saldırısı başlattı. Dağlık Karabağ yetkilileri 24 saat sonra silahsızlanmayı ve bölgenin Azerbaycan’a bağlanması konusunda müzakerelerde bulunmayı kabul etmişti. Bu son saldırı sırasında 600’e yakın kişi hayatını kaybetti. Etnik temizlik endişesiyle Dağlık Karabağ nüfusu kitlesel olarak Ermenistan’a göç etmeye başladı. 120 bin nüfuslu bölgede şimdiye kadar 100 binden fazla kişi Ermenistan’a sığındı.

Ermenistan ile Rusya arasındaki ilişkiler de Dağlık Karabağ kriziyle birlikte daha da kötüleşti. Erivan, Moskova’yı daha zengin ve askeri açıdan daha donanımlı rakibi Azerbaycan karşısında yalnız bırakmakla suçluyor.

Ermenistan artık kendi topraklarının güvenliği için de endişe ederken Kirakosyan, Roma Statüsü’nün kabulünün Ermenistan'a yönelik olası bir işgalin "UCM'nin yetki alanına gireceğini" garantilediğini ve bunun "caydırıcı bir etkiye" sahip olacağını söyledi.

Ermenistan 1999’da Roma Statüsü’nü imzalamış ancak onaylamamıştı.

107 sandalyeli parlamentoda 36 sandalye ile çoğunluğu elinde bulunduran muhalefet partileri oturumu protesto etti.  

Ermenistan’ın UCM projesi Rusya’nın da tepkisine neden oldu. Kremlin, Perşembe günü yaptığı açıklamada üyeliği düşünmenin "son derece düşmanca" olduğunu savundu. UCM geçtiğimiz bahar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında tutuklama emri çıkarmıştı.

Rusya Devlet Başkanlığı Sözcüsü Dmitri Peskov, "Elbette bu kararların ikili ilişkilerimizi olumsuz etkilemeyeceğini umuyoruz" diye ekledi.

Ermenistan ile Rusya arasındaki ilişkiler çalkantılı bir dönemden geçiyor. Son aylarda Batı'ya daha da yakınlaşan Erivan, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'a yönelik son saldırısı sırasında hayal kırıklığına uğrarken, Rusya suçlamaları reddediyor.

Rusya, üç yıl önce Azerbaycan'ın kısa süreli işgal saldırısı ardından bölgeye barış gücü konuşlandırmıştı. Ancak Bakü'nün son yıldırım saldırısı sırasında Rus birlikleri kımıldamadı.