Fransa’da hükümeti kurmak isteyen sol ittifakın programı

Fransa’da beklentilerin de üzerinde bir zaferle ikinci tur seçimlerini kazanarak, aşırı sağın önünü kesen sol ittifak Yeni Halk Cephesi, başbakanlık koltuğunu istiyor.

Pazar günü yapılan seçimlerde Yeni Halk Cephesi’ni (NFP) oluşturan La France Insoumise (LFI), Sosyalist Parti (PS), Ekolojistler ve Fransız Komünist Partisi (PCF), 182 sandalye ile birinci sırada yer aldı ancak mutlak çoğunluğun (289 sandalye) uzağında kaldı. 

Mevcut durumda koalisyon, azınlık hükümeti ve teknik bir hükümet gibi seçenekler öne çıkıyor. Koalisyon konusunda sol cephe Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron kampı veya sağla ittifakı reddediyor. Sol hükümet kurmanın kendi hakkı olduğunu belirtirken, sadece ve sadece kendi programını ve programın tümünü uygulayacağını belirtiyor.

ÜÇ BÖLÜMDEN OLUŞAN PROGRAM

Yeni Halk Cephesi’nin programı üç bölümden oluşuyor:

1. İlk 15 gün: Geçmişten kopuş

2. İlk 100 gün: Değişim yazı

3. Takip eden aylar: Dönüşümler

NFP, ilk 15 gün içinde uluslararası barış konularını öncelikli hale getirecek ve 100 gün içinde çeşitli reformları içeren "dönüşüm yazı"nı başlatacak. 

Ayrıca, ırkçılık, antisemitizm ve İslamofobi ile mücadeleye ve milyarderlerin ayrıcalıklarının kaldırılmasına vurgu yapılıyor. 

İlk iki hafta boyunca, "barışın aciliyeti" bayrağı altında uluslararası meseleler öncelikli olacak. Metin, Ukrayna'dan Gazze'ye, sol ve sağ arasındaki eski farklılıkları aşarak, belirsizlik olmaksızın tüm temelleri kapsıyor. Filistin devletinin tanınması, NFP’nin başlıca vaatleri arasında yer alıyor. 

İlk 15 günün ardından Ulusal Meclis'in olağanüstü oturumu açılacak ve Milletvekillerinin müzakereleri tam anlamıyla devreye girerek demokratik parlamenter sistem yeniden tesis edilecek.

Programın ikinci bölümündeki temel başlıklar şöyle yer alıyor:

- Her türlü ırkçılık, antisemitizm ve İslamofobi ile mücadele 

- 1789'da ayrıcalıkların kaldırılmasının yıldönümü olan 4 Ağustos'ta milyarderlerin ayrıcalıklarının kanunla kaldırılması

NFP programı "Bu büyük projeler başlatıldıktan sonra geriye her şeyi değiştirmek için yapılması gereken her şey kalıyor" diyor. Bu, "insanların birbirleriyle ve doğayla uyumuna" ve Cumhuriyetin demokratikleşmesine odaklanan üçüncü bölümün konusu olarak vurgulanıyor.

Üçüncü bölüm, "bir bütün olarak toplumun, özellikle de sendikaların, derneklerin ve kolektiflerin" taleplerini içerdiği için en kapsamlı olanı. İşçilerin haklarının savunulması ve biyolojik çeşitliliğin korunması vurgulanmaya devam ediyor.

Son olarak, "yasama sözleşmesinin" bu üçüncü bölümü, özellikle misafirperverlik sorunu (iltica ve göç yasalarının yürürlükten kaldırılması), kamu özgürlüklerinin savunulması ve Avrupa'ya ilişkin ilkesel taahhütlerin bir listesi ile sona eriyor.

ÖNE ÇIKAN EKONOMİK VAATLER

- Asgari Ücret Artışı: Asgari ücreti %14 artırarak 1.600 euro nete çıkarma.

- Fiyatların Dondurulması: Temel ihtiyaç ürünlerinin fiyatlarını dondurma ve enflasyona karşı ücretlerin endekslenmesi.

- Emeklilik Yaşı: Emeklilik yaşını 60’a indirme hedefi.

- Vergi Reformu: Gelir vergisinde 14 dilimlik bir sistem getirerek daha adil bir yapı oluşturma ve servet vergisini geri getirme.

- Zenginlerin Vergilendirilmesi: Finansal işlemlerin ve yüksek gelirlerin vergilendirilmesi.

- Sanayi Yeniden Yapılanması: Stratejik alanlarda sanayi yeniden yapılanması.

- Bütçe Disiplini Anlaşmasının Reddedilmesi: Avrupa Birliği bütçe disiplini anlaşmasını reddetme.