Fransa'da ikinci tur seçimleri: Anketler ne diyor?

Fransa, ilk kez aşırı sağın iktidara bu kadar yaklaştığı seçimlere gidiyor. Siyasi dengeler şimdiden değişti. Yapılan anketler, Ulusal Meclis'te mutlak çoğunluğun elde edilmesinin zor olacağını ve koalisyon seçeneklerinin önem kazanacağını gösteriyor.

FRANSA SEÇİMLER

Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Avrupa Parlamentosu seçimleri ardından sürpriz bir şekilde ulusal meclisi feshetmesi, ülkeyi aşırı sağ tehlikesiyle yüzyüze bıraktı. Aşırı sağ, seçimlerde mutlak çoğunluğu elde ederse, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez aşırı sağcı bir hükümet kurulacak. Ancak anketler, aşırın sağın beklediği gibi mutlak çoğunluğun elde edilemeyeceğini gösteriyor.

Karmaşık iki turlu seçim ve çok sayıda adayın aşırı sağı barajlamak için yarıştan çekilmesiyle, seçim sonuçları farklı bir tablo ortaya çıkarabilir. Sağcı ve cumhuriyetçilerin net tutum almayışı da sol ittifakı endişelendiriyor. Her halükarda Fransa’nın yabancı olduğu koalisyon senaryoları öne çıkıyor. Ancak bunun başarılıp başarılmayacağı da belirsiz. F

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, radikal solcu lider Jean Luc-Melenchon ile koalisyon kurmayacağını açıkladı. Macron’dan önce Melenchon’un partisi LFI de sağcılar ve liberallerle koalisyon kurmayacağını ve kendi programını uygulayacağını duyurdu. Aşırı sağcılar ise, merkez sağ ve cumhuriyetçi bazı vekillerle koalisyon hükümetine kapalı değil.  

İşte anketlerin anlattıkları:

Toluna Harris Interactive Anketi:

- Rassemblement National (RN, aşırı sağcı): 190-220 sandalye

- Nouveau Front Populaire (NFP, sol ittifak): 159-183 sandalye

- Başkanlık Çoğunluğu ve Müttefikleri (MoDem ve Horizons): 110-135 sandalye

- Cumhuriyetçiler (Aşırı sağa yanaşan Éric Ciotti ile ittifak yapmayan kanat): 30-50 sandalye

*

Ifop-Fiducial Anketi:

- Rassemblement National (RN): 240-270 sandalye

- Nouveau Front Populaire: 180-200 sandalye

- Macron’un Partisi: 60-90 sandalye

- Cumhuriyetçiler: 30-50 sandalye

*

Opinion Way Anketi:

- Rassemblement National (RN): 250-300 sandalye

- Nouveau Front Populaire: 130-170 sandalye

- Macronie ve Müttefikleri: 65-105 sandalye

- Cumhuriyetçiler: 30-50 sandalye

Elabe Anketi:

- Rassemblement National (RN): 250-300 sandalye

- Nouveau Front Populaire: 115-145 sandalye

- Macronie ve Müttefikleri: 90-120 sandalye

- Cumhuriyetçiler: 30-50 sandalye

SEÇİM DİNAMİKLERİ VE KOALİSYON İHTİMALLERİ

Anketler, RN'nin mutlak çoğunluğu elde edemeyeceğini ancak güçlü bir pozisyonda olacağını gösteriyor. RN, ilk turda oyların %33.15'ini alarak birinci sırada yer aldı ve ikinci turda 485 seçim bölgesinde yarışacak. Ancak mutlak çoğunluk için gereken 289 sandalyeyi elde etmesi zor görünüyor.

Nouveau Front Populaire ve başkanlık çoğunluğu ise sırasıyla 159-183 ve 110-135 sandalye kazanma potansiyeline sahip. Bu durum, RN'nin tek başına iktidara gelme şansını azaltıyor ve koalisyon hükümetinin kurulmasını muhtemel kılıyor.