Fransa, öğretmene saldırı ardından sınırdışıları hızlandırmak istiyor

Fransa’nın Arras kentinde bir öğretmenin boğazı kesilerek katledilmesi ardından hükümet “radikalleşmiş” kişiler listesindeki onlarca kişinin sınırdışı işlemlerini hızlandırmak istiyor.

13 Ekim Cuma günü Arras'taki saldırının ardından Élysée Sarayı’nda güvenlik toplantısı düzenlendi.

Toplantı ardından bir açıklamada bulunan İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, hükümetin “radikalleşmiş” 193 yabancı uyruklunun sınır dışı edilmesini hızlandırmak istediğini duyurdu.

AFP’ye konuşan bakanlık kaynakları radikalleşmiş bireyler dosyasında (FSPRT) listelenen 193 kişiden 85'inin "muhtemelen artık Fransa'da olmadığını" belitti. Aynı kaynaklar bu kişiler için "vaka bazında kontrol" talep edildiğini ifade etti.

Bakan'ın yakın çevresi, valilerden FSPRT'de yasal olarak kayıtlı 2 bin 852 kişi hakkında "daha derinlemesine bir inceleme" yapmalarının da istendiğini kaydetti.

Yetkililer, yasal ya da yasadışı olarak bulunan 4 bin 263 yabancı da dahil olmak üzere toplam 20 bin 120 kişinin FSPRT'de kayıtlı olduğunu vurguladı.

Hükümete göre 2015 yılından bu yana FSPRT'ye kayıtlı 922 kişi sınır dışı edildi.

Gérald Darmanin ayrıca pazartesi günü yaptığı açıklamada 7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırıları ile başlayan savaştan bu yana 102 kişinin antisemitik eylemler ya da terörizme övgü suçlarından gözaltına alındığını duyurdu.

İçişleri Bakanı, "Daha bu sabah DGSI (İç Güvenlik Genel Müdürlüğü) biri Fransa'nın doğusunda, diğeri de Fransa'nın güneybatısında olmak üzere iki gözaltı gerçekleştirdi" dedi.

Bakan, gözaltına alınan 102 kişiden 27'sinin "yabancı" olduğunu ve 11'inin "şu anda idari gözaltı merkezlerinde veya cezaevinde" olduğunu söyledi.

Bakan Darmanin, "Fransa'da yasal olarak ikamet edenlerin oturma izinlerinin sistematik olarak geri alınmasını istedim" dedi.

Arras kentindeki saldırıyı 20 yaşındaki Çeçen genç Muhammed Mogouchkov gerçekleştirmişti. Saldırı ardından 11 kişi gözaltına alındı. Bunlar arasında saldırganın iki erkek kardeşi, bir kız kardeşi, annesi, bir amcası bulunuyor. Ayrıca tutuklu bir kardeşi de aynı kapsamda soruşturuluyor.  Saldırganın fişlenmiş babası 2018’de radikal İslamcılık nedeniyle sınırdışı edilmiş. Kardeşi Cumhurbaşkanlığı yakınlarındaki bir saldırı planını bildiği halde ihbar etmemesi nedeniyle 2023 yılında 5 yıl hapse mahkum edilmiş. Aynı kişi daha sonra terörizme övgü nedeniyle de mahkum olmuş.