Fransa sandık başında: Nefesler tutuldu

Fransızlar, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından alınan fesih kararının ardından acil olarak düzenlenen seçimlerin ikinci turu için halk sandık başına gitmeye başladı.

FRANSA SEÇİMLER

Fransa bu seçimlerde heyecan ve depresyon arasında bulunuyor. Direniş çağrıları ve endişe iç içe yaşanıyor. Herkes, aşırı sağcın Ulusal Meclis’te mutlak ya da göreceli bir çoğunluğu kazanabileceği bir sonuca kilitlenmiş durumda. 

Seçmen listesinde yer alan 49.3 milyon kişi bu Pazar günü erken parlamento seçimlerinin ikinci turunda oy kullanmaya çağrıldı. 

Oy verme merkezleri saat 18.00’e kadar açık olacak. Büyük şehirlerde saat 20.00’ye kadar seçmenler oy kullanabilecek. 

Emmanuel Macron 9 Haziran günü akşam saat 9'dan kısa bir süre sonra Ulusal Meclis'in feshedildiğini açıklamıştı.

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Macron’un aldığı ağır yenilgi ardından gelen bu karar ülkede "Şok", "kumar", "saçmalık" olarak değerlendirilmiş, aşırı sağa iktidarın kapılarının sorumsuzca açıldığı yönünde tepkiler yükselmişti. 

Merkez sağ ve cumhuriyetçiler aşırı sağ tehlikesine rağmen, Le Pen’in partisi karşısında net bir tutum belirlemedi. Sol partiler ise Yeni Halk Cephesi adı altında birleşerek, aşırı sağı durdurmak istediklerini ilan etti. Bu ittifaka rağmen sol partiler arasındaki anlaşmazlık da varlığını korudu. Aşırı sağ da bu durum karşısında yelken almaya devam etti. 

Sağ ve sol ittifak cephesinde, aşırı sağcı adayların zaferini engellemek amacıyla ikinci tur öncesi 210’u aşkın aday geri çekildi. Buna rağmen halen üçlü adayların yarıştığı 89 seçim bölgesi daha var. Bazı adaylar geri çekilmeyi reddediyor.  

Seçimlere katılım oranının, ilk turdaki %66,7 gibi tarihi bir seviyede olması bekleniyor. 2022 yılındaki seçimlerde katılım oranı %47,5 olarak kaydedilmişti. Ancak ilk turdaki yüksek katılım sol ittifakın pek işine yaramamıştı. İkinci turda nasıl bir rol oynayacağı henüz belirsizliğini koruyor. Ancak anketler, aşırı sağın mutlak çoğunluğu ve göreceli çoğunluğu elde etme şansının azaldığını gösteriyor. 

MUTLAK ÇOĞUNLUĞU ELDE EDEMEYECEK

Elabe anketine göre aşırı sağcı RN, 200 ila 230 sandalye, OpinionWay için 205 ila 230, Ipsos için 175 ila 205, Ifop için 170 ila 210, Harris Interactive için 185 ila 215 sandalye elde edecek. Aşırı sağın mevcut 88 milletkili göz önüne alındığında her halükarda olağanüstü bir artışı ifade ediyor. Ancak mutlak çoğunluk için 289 sandalye gerekiyor. 

Mevcut tahminler Fransa’nın yabancı olduğu koalisyon hükümeti seçeneklerinin ortaya çıkacağını gösteriyor. Macron, Yeni Halk Cephesi’ndeki Jean Luc Melenchon’un radikal sol partisi La France Insoumise ile koalisyon hükümeti kurmayacağını açıkladı. Bu açıklamadan önce Melenchon’un partisinin yetkilileri de benzer yönde açıklamalarda bulunmuştu. Diğer sol partilerle bir ittifak kulislerde tartışılırken, aşırı sağcı parti RN de kendilerine yaklaşan sağcılarla bir hükümet fikrine açık olduklarını bildirdi.