Gazze’de ölü sayısı 3 bine yaklaştı, İsrail’de 1400’ü aştı

İsrail Gazze Şeridi’ne yönelik kara harekatına hazırlanırken, 1 milyonu aşkın kişi Gazze’den kaçtı. Hamas’a göre 7 Ekim’de bu yana 3 bine yakın kişi öldürüldü. İsrail’deki bilanço ise 1400 ölüyü aştı.

Gazze Şeridi’nin kontrolünü elinde bulunduran Hamas’ın Sağlık Bakanlığı’na göre İsrail saldırılarında 2 bin 750 dolayında kişi öldü. Aralarında yüzlerce çocuk da bulunuyor. Bakanlık, 9 bin 700’ü aşkın kişinin de yaralandığını belirtti.

İsrail cephesinde ise ölü sayısı, çoğunluğu sivillerden oluşan 1400’ü aşkın kişinin öldüğü bildirildi.

Son savaş, 7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırıları ile başladı. İsrail Gazze Şeridi’ne yönelik kara harekatına hazırlanırken, sivilleri kaçmaya devam ediyor.

Bu sabah 09.00’dan itibaren bir insani ateşkes başladığı bildirildi. Ancak Reuters’in haberine göre Hamas medya ofisi yaptığı açıklamada insani ateşkes anlaşması hakkında bilgilerinin olmadığını söyledi.

Mısırlı güvenlik kaynakları ateşkes olduğunu bildirdi. Mısır, İsrail ve ABD arasındaki görüşmeler sonucunda Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah sınır kapısı yeniden açıldı. Ateşkes de bu kapının açılmasına denk geldi.

İSRAİL TAHLİYELERİ BEKLİYOR

İsrail ordusu pazartesi sabahı yaptığı açıklamada, sabah saatlerinde Gazze Şeridi'nin kuzey ve güneyini birbirine bağlayan tahliye koridorlarını vurmaktan "kaçınacağını" bildirdi.

Ordu sözcüsü Avichay Adraee, X üzerinden yaptığı açıklamada İsrail güçlerinin "sabah 8.00'den öğlen 12.00'ye kadar sınırları belirlenmiş güzergahları hedef almaktan kaçınacağını" ifade etti. Adraee, "Kendi güvenliğiniz için bu kısa süreden yararlanarak kuzeyden ve Gazze Şehri'nden güneye doğru hareket edin" dedi.

Ordu yaptığı bir başka açıklamada iki tahliye rotası belirlediğini duyurdu. İsrail, Hamas'ın operasyon merkezini yok etmek için Gazze Şehri'nin kuzeyini hedeflediğini belirtirken, 2,4 milyonluk toplam nüfusun yaklaşık 1,1 milyonunu oluşturan kuzey Gazze sakinlerini güneye doğru gitmeye zorluyor.

BM: BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ İNSANİ FELAKET YAŞANIYOR

BM Filistinli Mülteciler Ajansı (Unrwa) pazar günü yaptığı açıklamada, İsrail ordusu tarafından acımasızca vurulan Gazze Şeridi'nde "eşi benzeri görülmemiş bir insani felaket" yaşandığı uyarısında bulundu.

Unrwa Başkanı Philippe Lazzarini düzenlediği basın toplantısında "Son sekiz günde Gazze'ye ne bir damla su, ne bir buğday tanesi, ne de bir litre yakıt girmesine izin verildi" dedi. Lazzarini, "Gazze boğuluyor" dedi.