Gazze'de ölü sayısı 35 bine dayandı

Hamas Sağlık Bakanlığı Perşembe günü yaptığı açıklamada, 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde İsrail saldırılarında ölenlerin sayısının 34 bin 904'e yükseldiğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, son 24 saat içinde en az 60 kişi öldü. Yedi aylık savaşta en az 34 bin 904 kişinin öldüğünü belirten Sağlık Bakanlığı, aynı süre içerisinde 78 bin 514 kişinin yaralandığını açıkladı.

Gazze Şeridi, Filistinli Hamas hareketi tarafından 7 Ekim'de İsrail'de gerçekleştirilen ve çoğu sivil bin 400 kişinin ölümüne yol açan kanlı saldırılardan sonra yedi aydır korkunç bir şekilde bombalanıyor. 

İsrail, 2007 yılından bu yana Gazze'de iktidarda olan Hamas'ı "yok etmek’’ istediğini iddia ediyor. Uluslararası tepkilere rağmen İsrail saldırılarını sürdürüyor. 

Öte yandan Kahire'de, İsrail ve Hamas arasında arabulucu ülkeler (Katar, Mısır ve ABD) aracılığıyla yapılan dolaylı görüşmeler, ateşkes konusunda bir uzlaşmaya varmak ve Refah'a yönelik bir saldırıyı önlemek amacıyla Çarşamba günü yeniden başladı. Mısır istihbaratına yakın bir medya kuruluşu olan Al-Qahera News, bazı noktalarda görüşlerin “yakınlaştığını” bildirdi.

İsrailli bir yetkiliye göre İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Çarşamba günü Kudüs'te CIA direktörü William Burns ile bir araya gelerek rehinelerin serbest bırakılması karşılığında Gazze Şeridi'nin güneyindeki askeri operasyonlarda olası bir “duraklama” konusunu görüştü.

Pazartesi günü, İsrail birliklerinin Refah'a konuşlanmasından birkaç saat önce, Hamas arabulucular tarafından sunulan bir öneriye yeşil ışık yaktı. İsrail ise bu önerinin “taleplerinden uzak” olduğu yanıtını vererek reddetti. İsrail, Hamas yenilgiye uğratılana kadar kesin bir ateşkese karşı olduğunu yineledi.