Gazze savaşı: Mısır, Güney Afrika’nın yeni başvurusuna katılıyor

Güney Afrika, İsrail’e karşı yeni acil durum tedbirleri uygulaması için Uluslararası Adalet Divanı'na (UAD) yeni başvuruda bulundu. Mısır Dışişleri Bakanlığı, bu son başvuruda Güney Afrika'ya katılma niyetinde olduğunu açıkladı.

Mısır Dışişleri Bakanlığı’na göre bu karar, “İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Filistinli sivillere yönelik saldırılarının şiddetinin ve kapsamının artması”, İsrail'in sistematik olarak “sivilleri hedef alması ve altyapıyı tahrip etmesi” ve “Filistinlilerin yerlerinden edilmesini” kışkırtması ışığında alındı.

Hamas yaptığı basın açıklamasında Mısır'ın UAD ile ilgili duyurusu için “minnettar” olduğunu belirtti. Hamas, “Arap ve Müslüman ülkelere ve dünyadaki tüm ülkelere, İsrail'e karşı yasal eylemlere katılarak Filistin davasını desteklemek için benzer adımlar atma”, “onunla tüm ilişkileri kesme” ve “onu uluslararası alanda izole etme” çağrısında bulundu.

Güney Afrika, Aralık ayı sonunda İsrail'i Gazze'de “soykırım” uygulamakla suçlayarak, konuyu BM'nin en yüksek mahkemesine havale ettikten sonra üçüncü kez ek tedbirler talep ediyor.

UAD'ın cuma günü yaptığı basın açıklamasına göre Güney Afrika “İsrail'in Refah'a yönelik saldırısından kaynaklanan” durumun “Gazze'deki Filistin halkının haklarına onarılamaz zarar veren yeni gelişmelere” neden olduğunu bildirdi. 

Başvuruda özellikle Güney Afrika, UAD'den İsrail'in “Refah vilayetindeki askeri saldırısını derhal geri çekmesini ve durdurmasını” ve insani yardım için “Gazze'ye engelsiz erişimi sağlamak ve kolaylaştırmak için derhal tüm etkili önlemleri almasını” sağlamasını talep ediyor.

Mısır 1979 yılında İsrail ile barış anlaşması imzalayan ilk Arap ülkesiydi. Mevcut savaş da dahil olmak üzere İsrail-Filistin çatışmasında sık sık arabulucu rolü oynuyor. Ayrıca Gazze ile, kuşatma altındaki bu küçük bölgede İsrail'in doğrudan kontrolü altında olmayan tek sınırı paylaşıyor.

Uluslararası uyarıları hiçe sayan İsrail ordusu Salı gününden bu yana Refah'ın doğusuna saldırılar düzenliyor. İsrail ayrıca Mısır ile olan sınır kapısının kontrolünü ele geçirerek insani yardım konvoyları için hayati önem taşıyan bir geçidi kapattı.

O zamandan bu yana Mısır, Gazze Şeridi'ne yardım girişini İsrail ile koordine etmeyi reddetti. Kahire, İsrailli ve Filistinli müzakerecilerin Mısır'dan ayrılıp bir ateşkese varılamayan görüşmelere son vermesinden bu yana defalarca gerilimin tırmanacağı uyarısında bulundu.