Güney Afrika İsrail'i yeniden UAD'a taşıdı: Duruşmalar başlıyor

Güney Afrika BM'nin en yüksek mahkemesinden “Filistinlilerin hayatta kalmasını” tehdit eden Refah operasyonunu durdurmasını talep etti.

Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) merkezi olan Barış Sarayı'nda iki gün sürecek duruşmalar saat 15:00 sularında başlıyor. Güney Afrika’nın avukatları, yargıçlardan Gazze'de ateşkes emri vermelerini isteyecek. 

Güney Afrika'nın suçlamalarını reddeden İsrail, Cuma günü yanıt verecek. Pretoria başvurusunda “Çok sayıda delilin de gösterdiği üzere, İsrail'in Refah'ta ve Gazze'nin başka yerlerinde yürüttüğü askeri operasyonlar başlı başına soykırım niteliğindedir” dedi. Güney Afrika, “Durdurulması emredilmelidir” diye ekledi. 

Güney Afrika, İsrail'in 1948 BM Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiği iddiasını içeren davanın esası hakkında karar verene kadar UAD'dan üç yeni acil önlem talep ediyor. 

İlk olarak, mahkemenin İsrail'e Refah'taki “askeri saldırısını derhal geri çekmesi ve durdurması” emrini vermesini istiyor. 

İsrail’in ayrıca insani yardım çalışanları, gazeteciler ve araştırmacıların Gazze'ye “engelsiz erişimine” izin vermek için “tüm etkili önlemleri” alması isteniyor. 

Son olarak Pretoria, UAD'dan İsrail'in emirlere uymak için aldığı önlemleri rapor etmesini sağlamasını talep ediyor. 

Pretoria, mevcut mahkeme kararlarının uygulanmasının tek yolunun “Gazze'de kalıcı bir ateşkes” olduğunu vurguluyor.