Haiti’de şiddet nedeniyle 300 bin çocuk yerinden edildi

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF’e göre Haiti'de çete şiddeti nedeniyle yerinden edilen çocukların sayısı mart ayından bu yana %60 arttı.

HAİTİ'DE ŞİDDET

UNICEF yaptığı açıklamada mart ayından bu yana yaşanan artışın "her dakika bir çocuğa" denk geldiğini belirtti. 

Açıklamaya göre ülkede çete şiddeti nedeniyle yerinden edilen çocukların sayısı 300 bine ulaştı. 

Diğer bir ifadeyle, başta başkent Port-au-Prince olmak üzere ülkede endemik hale gelen şiddet olayları nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan 600 bin kişinin yarısından fazlasını yerinden edilmiş çocuklar oluşturuyor.

UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell,  "Gözlerimizin önünde cereyan eden insani felaketin çocuklar üzerinde yıkıcı bir etkisi var. Yerlerinden edilmiş çocukların güvenli ve koruyucu bir ortama ve uluslararası toplumun daha fazla desteğine ve finansmanına ihtiyacı var" dedi. 

Açıklamada çocuklar ve ergenlerin şiddetten iki kat daha fazla mağdur oldukları belirtildi. Bunların çoğu zaman aileleri olmadan yer değiştirmeye zorlanma, okulu bırakma ve çoğu durumda hayatta kalmak için gerekli asgari koşullardan mahrum bırakılmanın yanı sıra cinsel saldırı, sömürü ve istismara maruz kaldığı ifade edildi. 

UNICEF, sonuç olarak çocukların, nüfusun %90'ının yoksulluk içinde yaşadığı ve üç milyon çocuğun insani yardıma muhtaç olduğu bir ülkede terör estiren silahlı gruplara giderek daha fazla katıldığına dikkat çekiyor. 

Russell, "Haiti'deki ihtiyaçlar ve çocuklar için tehlikeler artmaya devam ediyor. Gidişatı değiştirmek ve çocukların okula geri dönmelerini, güvende olmalarını ve temel hizmetlere erişimlerini sağlamak için herkese görev düşüyor" dedi.

Amerika kıtasının en yoksul ülkesi olan Haiti, yıllardır başkentin %80'ini kontrol eden çetelerin şiddetiyle daha da kötüleşen bir ekonomik, siyasi ve güvenlik krizine saplanmış durumda. 

Kenyalı polis memurlarından oluşan ilk birlik, ülkede güvenliği yeniden tesis etmeye yönelik uluslararası bir misyonun parçası olarak geçen hafta Port-au-Prince'e ulaştı.