Hamas İsrail askerlerini esir aldığını iddia etti, İsrail yalanladı

Hamas'ın silahlı kanadı, Cumartesi günü Gazze Şeridi'ndeki Cibaliye kampında kurduğu pusuda İsrail askerlerini “esir aldığını” iddia etti, ancak İsrail ordusu yalanladı.

Hamas kaynaklarına göre hedef alınan İsrail güçleri Cibaliye kampındaki bir tüneldeydi ve “tüm üyeleri öldürüldü, yaralandı ya da esir alındı”. 

Filistinli İslamcı hareketin silahlı kanadının sözcüsü Ebu Ubeyde, Hamas mensuplarının “tüneli havaya uçurmadan” önce “askeri teçhizatlarını ele geçirdiklerini” iddia etti. 

Sözcü ayrıca yerde sürüklenen ve esir alınmış bir kişinin görüntülerini yayınlarken, sözkonusu kişiyi İsrail askeri olarak gösterdi. 

İsrail ordusu ise ölen ya da yaralanan askerler hakkında bilgi vermeksizin “bir askerin kaçırıldığı herhangi bir olay olmadığını açıklığa kavuşturacaklarını” bildirdi. 

İsrail ordusu, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) Gazze Şeridi'nin güneyinde yer alan ve yüz binlerce insanın kaçtığı bu kentteki operasyonlarını derhal durdurması yönündeki kararına rağmen Cumartesi günü Refah'a yönelik bombardımanını sürdürdü.

Ayrıca hareket Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e yönelik benzeri görülmemiş saldırısıyla tetiklenen son savaşta ateşkes sağlanması ve Filistin topraklarında tutulan 100'den fazla rehinenin serbest bırakılması için uluslararası çabalar yeniden başlatıldı.

Cumartesi akşamı Tel Aviv'de toplanan binlerce İsrailli, ordunun Hamas tarafından kaçırılan üç kişinin cesedine ulaşmasının ardından Gazze'de tutulan rehinelerin serbest bırakılması için hükümetin acilen harekete geçmesi çağrısında bulundu.