Hamas ve El Fetih, Çin’de ‘ulusal birliğe’ çağıran bir anlaşma imzaladı

Hamas'ın siyasi büro üyelerinden Musa Ebu Marzuk Salı günü yaptığı açıklamada, Çin'de yapılan bir toplantının ardından rakibi Fetih de dahil olmak üzere diğer Filistinli gruplarla bir anlaşma imzaladıklarını doğruladı.

Musa Ebu Marzuk, "Bugün ulusal birlik konusunda bir anlaşma imzalıyoruz ve bu süreci tamamlamanın yolunun ulusal birlik olduğunu ilan ediyoruz. Ulusal birliğe bağlıyız ve bunu istiyoruz" dedi.

Sabah daha erken saatlerde Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Filistinli on dört grubun savaş sonrasında Gazze Şeridi'nde bir “geçici ulusal uzlaşı hükümeti” kurulması konusunda vardıkları anlaşmayı memnuniyetle karşılamıştı. 

Pekin'de çeşitli Filistinli gruplar tarafından ortak bir bildirinin imzalanmasının ardından Wang Yi, “En önemli gerçek, Gazze'nin savaş sonrası yönetimi için geçici bir ulusal uzlaşı hükümeti kurma anlaşmasıdır” dedi.

Aralarında Hamas ve El Fetih'in de bulunduğu on dört Filistinli grup yeni bir uzlaşma girişimi için bu hafta Pekin'de bir araya geldi. Çin diplomasi şefi “Uzlaşma Filistinli grupların iç meselesidir ama aynı zamanda uluslararası toplumun desteği olmadan da başarılamaz” diye ekledi. Dışişleri Bakanı, Çin'in “Ortadoğu'da barış ve istikrarın korunmasında yapıcı bir rol oynamak” istediğini de sözlerine ekledi.

Hamas'ın Ocak 2006'da yapılan seçimleri kazanmasını takiben bir yıldan fazla süren siyasi kriz ve şiddet olaylarının ardından Hamas, Haziran 2007'de Filistin Yönetimi'ni Gazze Şeridi'nden çıkarmıştı. O tarihten bu yana iki hareket uzlaşma sağlayamıyordu. 

Ancak İslamcı hareket Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği benzeri görülmemiş saldırıyla tetiklenen korkunç savaşla birlikte Hamas ile El Fetih arasındaki görüşmeler yeniden başladı. 

El Fetih’in Filistin Yönetimi, 7 Ekim'den bu yana İsrail-Filistin çatışmasıyla bağlantılı ölümcül şiddet olaylarının yaşandığı işgal altındaki Batı Şeria'nın bazı bölgelerinde sınırlı bir yetkiye sahip.

Nisan sonunda Pekin'de iki Filistinli hareket arasında yapılan bir toplantının sonunda Çin diplomatik çevreleri, "Filistin içi uzlaşmayı" zorlayabilme umudunu dile getirerek görüş alışverişlerini cesaret verici olarak değerlendirmişti. Çin özellikle 2023 yılında İran ve Suudi Arabistan arasındaki diplomatik yakınlaşmayı denetleyip kolaylaştırmıştı. 

Ancak iki heyet arasında Haziran ayında yapılması planlanan yeni bir toplantı, Hamas'ın El Fetih'in yeni görüşmelere katılmayı reddetmesini eleştirmesiyle ertelenmişti. 

İki hareket arasında çeşitli arabulucular aracılığıyla 2022 yılında da Cezayir'de tekrar uzlaşma girişimlerinde bulunulmuş, ancak bir anlaşmaya varılamamıştı.