Himalayalar’da gölün taşması sonucu ölü sayısı 40’a yükseldi

Hindistan’ın kuzey doğusundaki bir Himalaya vadisine Lhonak gölünün taşması sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 40’a yükseldi.

Sikkim Eyaleti yetkilileri, çarşamba günü buz gölü Lhonak’ın aniden taşması sonucu bilançonun ağırlaştığını belirtti.

 

Yeni cenazelerin bulunması ile birlikte ölü sayısı en az 40’a yükseldi. Ölenler arasında Hint ordusuna mensup 6 asker de bulunuyor. Bu askerler Hindistan'ın Nepal ve Çin ile olan uzak sınırında yer alan ve büyük bir askeri varlığa sahip olan Sikkim'de görev yapıyorlardı.

Taşarak vadide geniş çaplı yıkıma neden olan Lhonak Gölü, dünyanın en yüksek üçüncü dağı olan Kançencunga'ya yakın bir buzulun eteklerinde yer alıyor.

Sikkim Eyaleti yetkililerinden yapılan açıklamaya göre, yaklaşık 8 bin kişi daha okullarda, devlet dairelerinde ve konuk evlerinde kurulan geçici yardım kamplarına sığındı.

Hindistan hükümeti, yardım ve kurtarma çalışmaları için bir fonun serbest bırakılmasını onayladığını bildirdi.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi felaketten etkilenen insanlara "mümkün olan her türlü desteği" sağlayacakları sözünü verdi.

Hindistan Uzay Araştırma Örgütü tarafından yayınlanan uydu görüntülerine göre, Lhonak Gölü taşmanın ardından üçte iki oranında küçüldü ve 150 futbol sahasına eşdeğer yaklaşık 105 hektarlık bir su alanını kaybetti.

Nepal merkezli Uluslararası Entegre Dağ Kalkınma Merkezi (ICIMOD) tarafından Haziran ayında yayınlanan bir rapora göre, 2011-2020 yılları arasında Himalaya buzulları bir önceki on yıla göre yüzde 65 oranında daha hızlı eridi.

Bilim insanları bunun nedeninin iklim değişiklikleri olduğunu ve gelecekte daha da artacağını belirtiyor.

İklimbilimcilere göre, Dünya yüzeyindeki ortalama sıcaklık sanayi öncesi dönemden bu yana neredeyse 1,2 santigrat derece arttı, ancak dünyanın yüksek dağlık bölgeleri iki kat daha fazla ısındı.