Himalayalar’da sel felaketi: 23 Hint askeri kayboldu

Hindistan ordusu ülkenin kuzeydoğusunda bir Himalaya vadisinde meydana gelen şiddetli sel felaketinin ardından en az 23 askerin kayıp olduğunu bildirdi.

Silahlı kuvvetlerden yapılan açıklamada, "Sikkim eyaletinin kuzeyindeki Lhonak Gölü'nde ani yağışlar nedeniyle Tista nehri aniden taştı (...) 23 asker kayıp” denildi. Selde araçların sulara kapıldığı ve arama çalışmalarının devam ettiği belirtildi

Himalayalar'ın bu uzak dağlık bölgesi Hindistan'ın Nepal ve Çin sınırı yakınında yer alıyor. Lhonak Gölü, dünyanın en yüksek üçüncü dağı olan Kançencunga'ya yakın bir buzulun eteklerinde bulunuyor.

Hindistan ordusuna göre, yakın zamanda su bırakan bir baraj nedeniyle Tista nehrinin seviyesi normalden 4,5 metre daha yüksekti.

Ordu tarafından paylaşılan görüntülerde, şiddet bir selin ormanlarla kaplı bir vadiye aktığı, yollardan geçtiği ve güzergahındaki elektrik hatlarını yıktığı görülüyor. Bir başka görüntüde bir kasabadaki binaların birinci kata kadar sular altında kaldığı ve küçük bir inşaat vincinin ucunun sudan çıktığı görülüyor.

Sikkim'in topraklarının bir kısmında Çin devleti hak iddia ediyor. Yeni Delhi'ye göre Ocak 2021'de Sikkim'i Çin'in Tibet bölgesine bağlayan Naku La geçidinde Hintli ve Çinli askerler arasında "küçük bir çatışma" çıktı.

On binlerce Hint ve Çin askeri, uzun süredir tartışmalı olan ortak sınırlarının her iki tarafında konuşlanmış durumda.

Dünyanın en kalabalık iki ülkesi arasındaki son açık çatışma, Hint birliklerinin Çin ordusu tarafından hızlı bir şekilde yenilgiye uğratıldığı 1962 yılındaki sınır savaşına dayanıyor.