Hindistan’da sel felaketi: 10 ölü, 82 kayıp

Hindistan’ın kuzeyindeki bir vadide meydana gelen sel felaketinde en az 10 kişinin cenazesi bulunurken, 82 kişi halen kayıp.

Sikkim eyaletinde Lhonak Gölü’nde şiddetli yağışlar, ani ve güçlü sel felaketine neden oldu.

Araçlar sular altında kalırken, eyalet yetkililerinden Vijay Bhuşan Pathak, 10 kişinin cenazesine ulaştıklarını ve aralarında askerlerin de olduğu 82 kişinin kayıp olduğunu bildirdi. Yetkililer arama çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Himalayalar'ın bu uzak dağlık bölgesi Hindistan'ın Nepal ve Çin sınırı yakınında yer alıyor. Lhonak Gölü, dünyanın en yüksek üçüncü dağı olan Kançencunga'ya yakın bir buzulun eteklerinde bulunuyor.

Hindistan ordusuna göre yakın zamanda su bırakan bir baraj nedeniyle Tista nehrinin seviyesi normalden 4,5 metre daha yüksekti.

Hindistan'da sel ve toprak kaymaları nispeten sık görülüyor ve özellikle haziran ayından eylül ayına kadar süren muson döneminde çok fazla hasara neden oluyor. Ancak ekim ayına gelindiğinde musonun büyük kısmı genellikle sona eriyor. Uzmanlar, iklim değişikliğinin bu felaketleri daha sık ve daha şiddetli hale getirdiğini düşünüyor.