Hindistan’da şiddetli yağışlar: 10 ölü

Hindistan'ı etkisi altına alan yoğun muson fırtınaları finans başkenti Bombay'da sele neden olurken, yetkililer doğudaki Bihar eyaletinde 10 kişinin yıldırım çarpması sonucu hayatını kaybettiğini bildirdi.

Hindistan'ın batı kıyısındaki Bombay şehir meclisi, Hindistan meteoroloji servislerinin "şiddetli ya da çok şiddetli yağış" riski konusunda uyarıda bulunduğunu açıklayarak, önlem olarak okulların kapatılmasını emretti. 

Saatlerce süren şiddetli yağmurun ardından şehrin birçok caddesi sular altında kaldı. Birçok güzergahta otobüs ve tren seferleri askıya alındı. 

Bihar eyaletinde pazar günü yıldırım düşmesi sonucu 10 kişi hayatını kaybetti. Eyalet başbakanı Nitish Kumar, halkı "kötü hava koşullarında evlerinden çıkmamaya" çağıran bir açıklama yaptı. 

Hazirandan eylüle kadar Güney Asya'yı kasıp kavuran muson yağmurları yaz sıcağından kurtulmak ve su rezervlerini yenilemek için gerekli olsa da aynı zamanda çok sayıda ölüm ve ağır yıkımlara neden oluyor. 

Uzmanlar, muson mevsiminde sel ve toprak kaymalarının sık görüldüğünü ve önemli hasara yol açtığını, ancak iklim değişikliğiyle birlikte bunların sayısının arttığını söylüyor.  

MAYIS ORTASINDAN BU YANA 66 ÖLÜ

Assam Afet Yönetimi Kurumu pazar günü yaptığı açıklamada, şiddetli yağmurların ülkenin kuzeydoğusundaki Assam eyaletini de vurduğunu ve son 24 saat içinde 8 kişinin öldüğünü belirtti. Böylece mayıs ortasından bu yana eyaleti vuran sağanak yağışlarda hayatını kaybedenlerin sayısı 66'ya yükseldi. 

2022’DE 3 BİN KİŞİ YILDIRIM ÇARPMASI SONUCU ÖLDÜ

Kuzeydeki Uttarakhand eyaletinde de yetkililer şiddetli yağmur ve fırtına uyarısında bulundu. 

Ulusal Suç Enstitüsü'ne göre 2022 yılında Hindistan'da yıldırım çarpması sonucu yaklaşık 3 bin kişi hayatını kaybetti.