Hindistan seçimleri: Modi’nin oyları azaldı

Hindistan’ın milliyetçi Başbakanı Narendra Modi ve müttefikleri, genel seçimlerde zafer kazanıyor ancak parlamento çoğunluğu azalıyor.

Seçim komisyonu rakamlarına göre, Modi'nin Bharatiya Janata Partisi (BJP) on yıldan sonra ilk kez tek başına çoğunluğu kazanamayabilir. Bu durumda koalisyon müttefiklerine güvenmek zorunda kalacak. Ana muhalefet partisi Kongre ise milletvekili sayısını neredeyse iki katına çıkaracak gibi görünüyor. 

Sayımı yapılan oyların %87'sine göre, BJP ve koalisyon üyeleri 288 sandalye kazanarak 543 sandalyeli parlamentoda çoğunluğu elde ediyor. Ancak BJP, 2019'da kazandığı 303 sandalyeden 244'e düşmüş durumda. Kongre ise 99 sandalye kazanıyor, beş yıl önce bu sayı 52 idi.

Seçim komisyonuna göre Modi, Varanasi seçim bölgesinde yeniden milletvekili seçildi, ancak oy farkı önceki seçimlere göre azaldı.

BJP'nin çoğunluğu kaybetmesi ve muhalefetin beklenenden daha iyi sonuç alması ekonomik etkiler yarattı. Sensex endeksi Bombay Borsası'nda %7'den fazla düşüp toparlanarak %5 değer kaybetti. Modi'nin müttefiki Gautam Adani'nin şirketi %25 değer kaybetti.

Modi, seçmenlerin kendisini yeniden seçtiğine emin olduğunu belirtirken, muhalefet partisi BJP'yi adalet sistemini siyasi amaçlar için kullanmakla suçladı. Amerikan kuruluşu Freedom House da BJP'nin muhaliflerini hedef almak için devlet kurumlarını kullandığını belirtti.

Muhalefet ve insan hakları aktivistleri, Modi'yi azınlıkları dışlamakla suçlarken, Modi ise Kongre'yi Müslüman toplumuna ayrıcalık tanımakla suçladı. Hindistan anayasal olarak laik bir ülke olup, seçim kampanyalarında toplumsal duygulara dayalı propagandayı yasaklıyor. 

Komisyon tarafından sayılan 968 milyon seçmen bazında, seçmenlerin %66,3'ü oylamaya katıldı. Bu oran 2019 genel seçimlerindeki %67,4'lük katılım oranına göre bir puan düşüş gösterdi.