Hindistan ve Bangladeş’te sel felaketleri: En az 9 ölü

Hindistan ve komşu Pakistan’da şiddetli yağışlar ve taşan nehirler en az 9 kişinin ölümüne yol açtı ve 3 milyonu aşkın kişiyi etkiledi.

Hindistan'ın kuzeydoğusunda yer alan Assam eyaletindeki afet bölgesinden sorumlu yetkililer Çarşamba günü 8 kişinin öldüğünü ve Mayıs ortasından bu yana şiddetli yağmurların neden olduğu ölü sayısının 46'ya yükseldiğini açıkladı.

Eyalette toplam 2 bin 800 köy sular altında kaldı ve bu durum 1.6 milyondan fazla insanı etkiledi.

Assam Başbakanı Himanta Biswa Sarma, eyaletteki durumun komşu Arunachal Pradesh eyaletindeki yağışlardan kaynaklandığını söyledi.

Yaklaşık 170 milyon nüfusa sahip alçak bir ülke olan Bangladeş'te afet yönetim ajansı, sellerin yaklaşık 1,8 milyon kişiyi etkilediğini duyurdu.

Kurum, önümüzdeki üç gün içinde suların tekrar yükselebileceği uyarısında bulundu. Yetkililere göre balık tutarken yükselen sulara kapılan 21 yaşındaki bir adam hayatını kaybetti.

Ülkenin büyük bölümü, Hindistan'ı geçtikten sonra denize doğru yavaşça kıvrılan Himalaya nehirleri Ganj ve Brahmaputra gibi deltalardan oluşuyor.

Yaz musonları Güney Asya'da yıllık yağış miktarının %70-80'ini oluştururken,  sel ve toprak kaymaları nedeniyle yaygın ölüm ve yıkıma yol açıyor. 

Muson yağmurları her yıl önemli hasara neden olurken, uzmanlar iklim değişikliğinin bu yağmurları daha güçlü ve düzensiz hale getirdiğine düşünüyor.