Hollanda’da yeni koalisyon ‘en katı’ iltica politikasında anlaştı
Hollanda'daki yeni koalisyon hükümeti Avrupa kurallarını aşarak “daha katı” bir iltica politikası arzusunu açıkladı.
Hollanda'daki yeni koalisyon hükümeti Avrupa kurallarını aşarak “daha katı” bir iltica politikası arzusunu açıkladı.
Hollanda'da yeni kurulan sağcı koalisyon hükümeti Perşembe günü, Avrupa kurallarını geçersiz kılma olasılığı da dahil olmak üzere, şimdiye kadar kabul edilen “en katı” sığınma politikasını önerdi ve İsrail'deki Hollanda büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması olasılığını inceleme sözü verdi.
26 sayfalık koalisyon anlaşması, aşırı sağcı lider Geert Wilders'in seçim zaferinin ardından dört parti arasında altı ay süren zorlu müzakerelerin sonucunda sabah erken saatlerde onaylandı.
Metinde “Bugüne kadar kabul edilmiş en katı iltica kuralları ve göçü kontrol altına almak için bugüne kadar alınmış en kapsamlı önlemler paketi yönünde somut adımlar atılacaktır” deniyor.
İmzacılar, Avrupa sığınma politikasından çıkmak için Avrupa Komisyonu'na “mümkün olan en kısa sürede” bir talepte bulunacaklarını belirtiyorlar. Anlaşma, geçerli oturma izni olmayan kişilerin “gerekirse zorla” sınır dışı edileceğini öngörüyor.
Dış politika konusunda ise imzacılar Hollanda'nın Avrupa Birliği içinde “yapıcı bir ortak” olacağını ve Ukrayna'yı “siyasi, askeri, mali ve ahlaki” olarak destekleyeceğini taahhüt ediyor.
BÜYÜKELÇİLİK KUDÜS’E TAŞINACAK
Metinde ayrıca, Gazze Şeridi'nde devam eden çatışmaların daha da hassas hale getirdiği bir konu olan, Hollanda Büyükelçiliğinin Tel Aviv'den Kudüs'e taşınması fikrinin, burayı başkent ilan eden İsrailli yetkililerin arzu ettiği şekilde değerlendirilmesi çağrısında bulunuluyor.
Çoğu hükümet, İsrail ile şehri başkentleri olarak kabul eden Filistinliler arasında nihai bir barış anlaşması imzalanmadan önce böyle bir transferden bahsetmekten kaçınarak, bunun müzakerelerin sonucuna olumsuz etkide bulunabileceğini düşünüyor.
Anlaşma metninde “İsrail-Filistin çatışmasına yönelik çözümleri ve diplomatik çıkarları göz önünde bulundurarak, büyükelçiliğin Kudüs'e ne zaman taşınabileceğini uygun bir zamanda değerlendireceğiz” deniyor.
Anlaşma dört parti arasında sağlandı: Geert Wilders'in Özgürlük Partisi (PVV), tarım yanlısı BBB partisi, liberal VVD partisi ve kendisini yolsuzluk karşıtı olarak sunan NSC partisi.
Koalisyon hükümetine liderlik edecek yeni başbakanın kim olacağı henüz bilinmiyor. Mevcut başbakan Mark Rutte, NATO Genel Sekreterliği olmaya hazırlanıyor.
İlk müzakerelerin yürütülmesinde de kilit rol oynayan eski eğitim ve içişleri bakanı Ronald Plasterk'in ismi en çok telaffuz edilenler arasında bulunuyor.
Üst düzey bir devlet memuru olan Richard van Zwol, kabineyi oluşturmak üzere “eğitmen” olarak atandı, ancak hükümeti yönetmeye aday olması düşünülmüyor.