GÖRÜNTÜLÜ

HPG: Yoldaşlarımızın anısını her zaman yaşatacağız

Şehit 3 gerillayı anan HPG, “Şehadetleri ile Apocu fedai militanca direnişin ve duruşun nasıl olması gerektiğini ortaya koyan bu değerli yoldaşlarımızın anısını her zaman yaşatacağımızı belirtiyoruz” dedi.

ŞEHİT AÇIKLLAMA

HPG Basın İrtibat Merkezi, şehadete ulaşan gerillalara ilişkin şunları belirtti:

“7 ve 8 Ekim 2019 günlerinde Medya Savunma Alanları’nda gerçekleşen düşman saldırılarında halkımızın yiğit evlatları ve Apocu fedai militanlar Şoreş, Rizgar ve Newal yoldaşlarımız son nefeslerine kadar direnerek şehadete ulaştılar.

Şoreş yoldaşımız hakikat arayışını her zaman devam ettirerek soluksuz bir mücadeleyi şahsında somutlaştıran başarılı bir YJA Star militanı oldu. Nefes nefese yürüttüğü hakikat arayışını soluksuz bir biçimde aşkla sürdürdü. Semsûr’dan başlattığı özgürlük yürüyüşünü Kurdistan dağlarında zirveleştiren yoldaşımız, sanatı ve savaşı ile yoldaşlarının gönlünü kazandı. Her göreve büyük bir bilinçle yaklaşan Şoreş yoldaşımız sanatçı yönü ile Şehîd Mizginler’in, Berçemler’in ve Delilalar’ın izinden yürüdü. Devrimciliğin ve gerillacılığın en büyük sanat olduğunun bilinciyle sanatını derinleştirdiği gibi, mücadelesini de büyüterek adını mücadele tarihimize yazdırdı.

Rizgar yoldaşımız, devrimcilik yaşamının her anında iddia sahibi Apocu bir militan olup en zorlu görevleri başardı. Apocu gençlik ruhunu kişiliğinde temsil etmeyi başaran Rizgar yoldaşımız bulunduğu her alanda direnişin yükseltilmesinde üstün bir emek verdi. İdeolojik birikimi ve askeri yetkinliği ile tanınan yoldaşımız Partimizin tüm görevlerini layıkıyla yerine getirmeyi hedefledi. Tereddütsüz katılımı ve cesur savaşçılığıyla unutulmayacak bir mücadele mirası bıraktı.

Newal yoldaşımız Rojhilatê Kurdistan’ın kadim kültürü ile mücadeleye atıldığı ilk günden şehadete ulaştığı son ana kadar asil ve kahraman duruşundan bir an bile taviz vermedi. Xakurkê bölgesinde başarılı eylemlerde yer alan yoldaşımız, öncü bir militan olarak dönemin ruhuna göre hareket etti. Derin ve güçlü yoldaşlığı ve PKK–PAJK çizgisindeki taviz vermeyen duruşuyla şehit yoldaşların intikamı için amansız bir mücadele yürüttü. Yaşamdaki ve savaştaki öncülüğü ile tüm yoldaşlarının yüreğinde silinmez izler bırakmayı başardı.

Şehadetleri ile Apocu fedai militanca direnişin ve duruşun nasıl olması gerektiğini ortaya koyan bu değerli yoldaşlarımızın anısını her zaman yaşatacağımızı belirtiyoruz. Bu temelde Şoreş, Rizgar ve Newal yoldaşlarımızın değerli yurtsever ailelerine ve tüm Kurdistan halkına başsağlığı diliyoruz.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Şoreş Semsûr
Adı Soyadı: Devrim Çoban
Doğum Yeri: Semsûr
Anne – Baba Adı: Zeliha – Mahmut
Şehadet Tarihi ve Yeri: 7 Ekim 2019 / Medya Savunma Alanları

 

Kod Adı: Rizgar Nûhat
Adı Soyadı: Haluk Baş
Doğum Yeri: Êlih
Anne – Baba Adı: Emine – İbrahim
Şehadet Tarihi ve Yeri: 8 Ekim 2019 / Medya Savunma Alanları

 

Kod Adı: Newal Rûbar
Adı Soyadı: Gulistan Şems
Doğum Yeri: Makû
Anne – Baba Adı: Xezal – İsmail
Şehadet Tarihi ve Yeri: 7 Ekim 2019 / Medya Savunma Alanları

 

ŞOREŞ SEMSÛR

Kürt halkının inkar ve imhası üzerine kurulu TC devletinin yaptığı zulme karşı direnen bir halkın yiğit evladı olan Şoreş yoldaşımız, sömürge olan Kurdistan’da yaşama gözlerini açtı. Semsûr gibi kozmopolit ve medeniyetlere beşiklik eden bir kentte dünya gelen yoldaşımız, çocukluk yıllarında çevresinde duyduğu gerilla hikayelerinden dolayı gerillayı her zaman merak etti. Yaşı ilerledikçe arayışları ve çelişkileri artan yoldaşımız, kadın gerillalar öncülüğünde gelişen savaşta ortaya çıkan destansı direnişe hayranlık duydu. Lise yıllarında hayatı sorgulayan ve kadının toplumdaki statüsü konusunda derin çelişkiler yaşayan yoldaşımız Partimizin felsefesini araştırmak için çabaladı. Kurdistan’da gelişen destansı direnişte yaşanan kahramanlıkları ve işgalci TC devletinin halkımıza reva gördüğü işkence ve baskıya şahit olan yoldaşımız vicdani sorgulamalar yaşadı. Halkımızın en meşru hak ve istemlerine karşı acımasızca ve hunharca saldıran TC devletinin gerçekliğini lise yıllarında daha iyi anladı. Genç bir kadın olarak sistemin kadına biçtiği rolleri asla kabul etmedi. Kadına dayatılan kölelik ve her şeye itaat etme konusunda asi bir duruşa sahip oldu. Partimiz PKK saflarında halkımızın özgürlüğü için savaşan ve tanrıça kültürü ile kendini yeniden yaratan yoldaşlarımızı kendisine örnek aldı. Var olan sınırları tanımayan ve özgür bir yaşam için derin yoğunlaşmalar yaşayan yoldaşımız, yurtsever devrimci gençlik çalışmalarında yerini aldı. Yer aldığı çalışmalarda katılımı ve derin yoğunlaşmaları ile üstlendiği her çalışmayı layıkıyla yerine getirdi. Gençlik ruhunun gereği olan capcanlı kişiliği ve her çalışmaya koşuşturması yoldaşlarının sevgisini kazanmasına neden oldu. Üniversite yıllarında aktif bir şekilde yer aldığı çalışmalarda öncülük misyonu ile yoldaşlarına örnek bir duruş sergiledi. Önderliğimiz yönelik komplo ve tecridi protesto etmek amacıyla 15 Şubat 2010'da bedenini ateşe veren 18 yaşındaki lise öğrencisi Ebu Müslüm Doğan’ın eyleminden derinden etkilendi. Okuduğu resim öğretmenliği bölümünü ve sistemin tüm olanaklarını elinin tersiyle iterek onurlu bir Kürt genci olarak mücadelesini büyütme kararı aldı. Yaşanan zulme ve sürecin beklentilerine karşı en büyük mücadelenin gerilla saflarında olacağının bilinciyle yüzünü Kurdistan dağlarına döndü.

Kobanê Direnişi’nin yaşandığı ve her yerde Hareketimizin amansız bir mücadele yürüttüğü 2015 yılında Bakurê Kurdistan üzerinde gerilla saflarına katılım yapan yoldaşımız, eğitim için Medya Savunma Alanları’na geçti. Örgütsel tecrübesi ve coşkulu katılımı ile örnek olan yoldaşımız aldığı ideolojik eğitimlerle güçlü bir şekilde Parti çalışmalarında yer aldı. Yaşadığı yoğunlaşmaları yoldaşları ile paylaşan ve sürekli örgütsel tartışmalarla kendini donanımlı kılan bir militan haline geldi. İnce ruhlu özgür bir kadın olan Şoreş yoldaşımız, devrim çalışmalarının geniş bir yelpazede olduğunu bilerek bu yönünü de her zaman canlı tuttu. Hozan Mîzgîn, Sefkan, Berçem, Hozan Serhed ve Delîlaları kendisine örnek aldı. Savaşın sıcaklığını bazen söylediği türküde bazen de vurduğu enstrümanlarda yansıtmak istedi. Bulunduğu her alanda morali ve yaşamdaki coşkusu ile yoldaşlarına güven verdi. Savaşçı yönünü de her zaman geliştirmek isteyen yoldaşımız gelişen savaş sürecine cevap olmak istedi. Medya Savunma Alanları’nın farklı bölgelerindeki birçok çalışmada yer alan yoldaşımız askeri anlamda da tecrübe kazandı. İşgalci TC devletinin başlattığı saldırı konseptine karşı tarihi görevlerinin farkında olan yoldaşımız her anlamda kendini donanımlı kılmak istedi. İdeolojik birikim kazanmak ve öğrendiklerini yoldaşları ile paylaşmak isteyen yoldaşımız ideolojik bir eğitim devresine katıldı. Eğitim sürecinde Önderliğimizin kişilik çözümlemeleri ve kadın ordulaşması üzerine yaptığı değerlendirmeleri okuyarak derin yoğunlaşmalar yaşadı. Her anını güçlü yoğunlaşmalarla değerlendiren ve sıcak savaş sürecine kendini hazırlayan Şoreş yoldaşımız, başarılı bir YJA Star gerillası olarak eğitimini tamamladı. Bir süre Kevana Zêrîn çalışmalarında yer aldı. Yer aldığı her çalışmada gerillaya katıldığı ilk günkü heyecanını koruyan ve her geçen gün direnişi büyütmenin çabasında olan yoldaşımız, her zaman çözüm gücü olmayı başardı. Rêber Apo’ya olan inancı ve bağlılığı sayesinde en zorlu görevlere kendini önererek dönemin ruhunu kendinde somutlaştırdı.

Tolhildan’ın yiğit evladı Şoreş yoldaşımız yurtsever devrimci gençlik çalışmalarından özgür dağlardaki sanatsal çalışmalarına ve savaş alanlarındaki tereddütsüz katılımına kadar mücadele tarihimizde başarılı bir YJA Star militanı olarak yer edindi. Düşmana karşı amansız özgürlük savaşını büyük bir kararlılıkla sürdüren ve savaşın en çetin olduğu zamanlarda fedai bir ruhla görevlerini yerine getiren yoldaşımız, 7 Ekim 2019 Medya Savunma Alanları’nda gerçekleşen düşman saldırısında şehitler kervanına katıldı. Yoldaşları olarak Şoreş yoldaşımızın bizlere devrettiği mücadeleyi layık olmayı ve hayallerini özgür Kurdistan’da yaşatma sözü veriyoruz.

 

RIZGAR NÛHAT

Rizgar yoldaşımız Êlih’te yurtsever bir ortamda dünyaya geldi. Aslen Mêrdîn Nisêbînli bir ailenin ferdi olan yoldaşımız yurtseverliğin derin yaşandığı ve gerillaya katılımların olduğu bir ortamda büyüdü. Ailesinin yurtsever olması erken yaşta Hareketimizi tanımasına vesile oldu. Her Kürt çocuğu gibi asimilasyon yuvaları olan TC okullarına gittiği dönemde anadilini rahat konuşamaması nedeniyle çelişkiler yaşadı. Kurdistan’da yaşanan savaş ve işgalci TC devletinin yaptıklarına şahit olan yoldaşımız düşmanın imha ve inkar politikalarına erken yaşlarda tanıklık etti. Yaşananlardan dolayı derin sorgulamalar yaşadı. TC okullarında okuduğu dönemde Hareketimizi daha iyi anlamak için sorgulama ve arayışları olan yoldaşımız, her onurlu Kürt genci gibi yaşanan zulme karşı öfkesini biledi. Parti saflarında şehitler kervanına katılan dayısı ve amcasının kahramanlık hikayelerini dinledikçe düşmana karşı olan öfkesini büyüttü. Sistemin gençlik üzerindeki yozlaştırma ve özünden koparma oyunlarının farkına varan yoldaşımız, çalışmalarda yer alma kararı verdi. Yurtseverlik görevlerinin farkında olan yoldaşımız, yurtsever devrimci gençlik çalışmalarındaki yerini aldı. Bulunduğu çalışmaları Parti çizgisinden taviz vermeden yürüterek her geçen gün daha büyük bir azim ve coşku ile çalışmalarını yerine getirdi. Üniversite okuduğu yıllarda artık kadro düzeyinde çalışmalarda yer almak için derin yoğunlaşmalar yaşadı. İşgalci TC devletinin tüm baskılarına rağmen çalışmalarından bir an bile geri adım atmayarak devrimci duruşundan taviz vermedi. Defalarca gözaltına alınmasına rağmen çalışmalarına büyük bir kararlılıkla devam etti. Siyasi soykırım operasyonlarında tutuklanan yoldaşımız zindan alanında kendisini özgür dağlara ulaştıracağı günler için hazırladı. Derin yoğunlaşmaları ve düşmandan intikamını almadaki kararlı duruşuna cevap olacak en kutsal mekanların Kurdistan dağları olduğunun farkındalığıyla kendisini donattı. Dicle Üniversitesi Psikiyatri bölümü öğrencisi olan yoldaşımız, kapitalist sistemin tüm imkanlarını ve maddiyata dayalı yaşamını bir kenara atarak halkımızın özgürlük mücadelesi için gerilla saflarına katılım kararı verdi.

Devrimci Halk Savaşı’nın Kurdistan’da zirveleştiği, gerillanın destanlar yazdığı ve TC devletinin büyük darbeler aldığı 2012 yılında Bakurê Kurdistan üzerinden gerilla saflarındaki yerini aldı. Gerillaya katılarak çocukluk hayallerine ulaşmanın mutluluğunu yaşadı. Kısa bir süre Bakur’da kaldıktan sonra yeni savaşçı eğitimi için Medya Savunma Alanları’na geçen yoldaşımız gördüğü her gerillanın sıcak karşılamasından ve sevgisinden büyük moral aldı. Gerilla yaşamına ve dağın zorlu koşullarına motive olmada zorlanmayan yoldaşımız, daha önce kazandığı örgütsel tecrübelerden dolayı yoldaşlarına da yardımcı oldu. Yeni savaşçı eğitiminde hem askeri hem de ideolojik boyutlarda derin yoğunlaşmalar yaşadı ve başarılı bir şekilde eğitimini bitirip pratik alanlara geçti. Pratik alandaki katılımı ve güçlü yoldaşlığı sayesinde en olmaz denilen görevleri bile layıkıyla yerine getirdi. Şehitlere karşı her zaman derin sorgulamaları olan yoldaşımız, yaşanan savaş sürecinde tarihsel sorumluluklarının farkında olarak uzman bir gerilla olmayı hedefledi. İdeolojik birikim ve askeri uzmanlaşma ile sürece cevap olacağını bilerek uzmanlaşma eğitimine katılma önerisinde bulundu. Uzmanlaşma eğitimlerine dahil olan yoldaşımız eğitim sürecinde kendisini derinleştirdi. Dönem taktikleri temelinde gelişen savaşta daha aktif bir rol almak için yoğunlaştı ve her an’da kendisini eğiterek zamanını iyi değerlendirdi. Düşmanın her türlü yönelimine karşı uzman bir gerilla olarak kendini hazırlamayı amaçladı. Okuduğu Parti materyalleri ve Önderlik savunmalarını yoldaşları ile paylaşarak yoldaşlarının gelişimine de katkıda bulundu. Uzman bir gerilla olarak eğitimini bitirdikten sonra Zap bölgesinde Parti çalışmalarındaki yerini aldı. Zap bölgesinde birçok çalışmada emek veren ve özellikle yoldaşlarının askeri branşlarda yetkinlik kazanmasında payı olan yoldaşımız, dönem taktiklerini uygulamada ısrarlı oldu. Yoldaşlarının askeri branşlarda yetkinleşmesi için yoğun bir çaba verdi. Zap bölgesinde birçok başarılı eylemde yer alan yoldaşımız fedakarlığı, mütevaziliği ve savaştaki cesareti ile mücadele tarihimize silinmeyecek bir şekilde adını yazdırdı.

Rizgar Nûhat yoldaşımız sade ve doğal katılımı ile bizlere muazzam bir mücadele mirası bıraktı. 8 Ekim 2019 günü Medya Savunma Alanları’nda şehadete ulaşan Rizgar yoldaşımızın anısı her daim yaşatacağımızın belirtiyor ve tüm şehitlerimizin anısı önünde saygı ile eğiliyoruz.

 

NEWAL  RÛBAR

Newal yoldaşımız, Rojhilat Kurdistan’ın Maku kentinde yaşama gözlerine açtı. Kurdistan tarihinde direnişçi karakteri ve köklü kültürü ile bilinen Maku kenti, halkımızın özgürlük mücadelesine en değerli binlerce evladını verdi. Asil evlatlarından biri olan Newal yoldaşımız yurtsever bir ortamda büyüdü. Ailesinin ve yakın çevresinin yurtsever olması yoldaşımızın da kadim Kürt kültürü ile büyümesine vesile oldu. Öz benliğini koruyan ve kadim bir kültürle yetişen yoldaşımız Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’ni erken yaşta tanıdı. Ailesinden ve yakın çevresinden katılımların olması yoldaşımızın Hareketimize sempati duymasına yol açtı. Kurdistan’ın dört parçaya bölünmesi ve ulus-devletlerin tüm imha ve inkarına rağmen onurlu duruşundan taviz vermeyen halkımızın direniş mücadelesinin hikayelerini dinleyerek büyüyen yoldaşımız, çağdaş insanlık hareketi olan partimiz PKK’yi daha yakından tanımak için çabaladı. Gördüğü gerillalarla kısa da olsa sohbet etme imkanı bulan yoldaşımız gerillaların her davranışından etkilendi. Yaşamı ve sistemi sorgulayan kişiliği sayesinde arayışlarını derinleştiren yoldaşımız, kadının sistemdeki rolü konusunda sorgulamalar yaşadı. Özgür kadının mücadele saflarımızdaki yerini gördükçe Önderliğimizin ve Partimizin felsefesine hayranlık duyan yoldaşımız, bu konuda duydukları ve gördükleri ile yetinmeyerek katılım yapmak için arayışlarını derinleştirdi. Ablası, halası ve üç hala kızının gerilla saflarında mücadele yürütmesinden büyük güç alan yoldaşımız, özgürleşen kadının neler yapabileceğini anlayarak her geçen gün kendini mücadelemize daha yakın hissederek arayışlarına cevap bulmak istedi. Bu süre zarfında derin sorgulamalar yaşayan yoldaşımız ailesine destek olmak için halı dokuma işinde çalıştı. Büyük bir emek, sabır ve titizlik isteyen bu çalışmada emeğinin karşılığını alamaması hem emeğin kutsallığını hem de kadın emeğinin nasıl sömürüldüğünü daha iyi anlamasına yol açtı. Emekle kazanılan bir değerin sömürülmesi ve asıl emeğin göz ardı edilmesine karşı büyük öfke duydu. Mevcut sistemin bir emek sömürüsü düzeni ve kadın emeğini çalan erkek egemen bir yapısı olduğunun bilincine vardı. 2012 yılında Şemzînan’daki Haruna Karakolu eyleminde şehitler kervanına katılan dayısının kızı Sîdar–Şirin Şems ve aynı yıl şehit olan amcaoğlu Rûbar Maku–Bekir Şems yoldaşlarımızın şehadetinden sonra katılım kararı verdi. Devrimci Halk Savaşı’nın Kurdistan’da yoğun olduğu ve tarihi kahramanlıkların yaşandığı bir dönemde gerillaya katılım kararı veren yoldaşımız hakikat arayışında yeni bir sayfa açtı.

2013 yılında Rojhilat üzerinde gerilla saflarına katılan yoldaşımız, yeni savaşçı eğitimini Medya Savunma Alanları’nda aldı. Dağ yaşamına yabancı olmayan yoldaşımız kısa sürede dağın zorlu koşullarına ve gerilla yaşamına motive oldu. Eğitimlerdeki öğrenme istemi ve askeri branşlarda yetkinlik kazanmadaki çabası ile örnek bir katılım gösterdi. Özellikle Kurdistan tarihi ve kadın tarihi derslerinde tarihimizde yaşanan kahramanlıklardan büyük güç alan yoldaşımız, teslimiyeti kabul etmeyen bir direniş geleneğinin her zaman güncelliğini koruduğunun bilincine vardı. Başarılı bir yeni savaşçı olarak eğitimini bitirdikten sonra Xakurkê bölgesinde Parti çalışmalarındaki yerini aldı. Yaşamdaki heyecanlı katılımı, yoldaşlık ilişkilerindeki güçlü bağlılığı ve güler yüzlülüğü yoldaşlarının gönlünü kazanmasına neden oldu. Yoldaşlarına her anlamda yardımcı olmak isteyen ve askeri anlamda yetkin bir YJA Star gerillası olmayı hedefleyen yoldaşımız, her geçen gün öğrendiklerini yaşamda paylaşarak yoldaşlarına da yardımcı oldu. Özgür kadın çizgisindeki net duruşu ve başarılı pratiği ile tanınan yoldaşımız Xakurkê bölgesinin her alanında pratik yürüttü. Ayak basmadık bir yer bırakmayan ve arazi hakimiyeti olan yoldaşımız, işgalci TC ordusunun başlattığı operasyonlara karşı yetkin bir gerilla olarak direnişteki yerini aldı. Savaşın hazırlık sürecinde aktif bir şekil yer alarak sürecin beklentilerine cevap olmaya çalıştı. Xakurkê bölgesindeki birçok eylemde yer alan yoldaşımız, savaştaki cesareti ve askeri branşlardaki uzmanlığı sayesinde örnek bir YJA Star militanı olmayı başardı. Düşmanın büyük kayıplar verdiği eylemde yer alan yoldaşımız, şehit yoldaşlarının intikamını almak için her zaman düşmana büyük darbe vurmak için derin yoğunlaşmalar yaşadı. Şehit yoldaşlarının anısı yaşamda her zaman yaşatmak isteyen ve şehitlere layık olmak için çabası olan yoldaşımız, bulunduğu her göreve büyük bir disiplin ve duyarlılıkla yaklaştı. Partimiz PKK–PAJK’ın yenilmez militanlık ruhunun temsili olan Bêritan–Gülnaz Karataş yoldaşımızın mücadele ettiği ve şehadete ulaştığı bir alanda gerillacılık yapan Newal yoldaşımız, tereddütsüz ve soluksuz bir mücadele mirası ile adını direniş tarihimize yazdırdı.

Önderliğimizin ve şehitlerimizin büyük emekleri ile yaratılan özgür kadın çizgisinin yılmaz bir takipçisi olan Newal yoldaşımız, Medya Savunma Alanları’nda Şoreş Semsûr yoldaşımız ile görevi başında iken 7 Ekim 2019 gerçekleşen düşman saldırısında ölümsüzler kervanına katıldı. Newal yoldaşımızın ardılları olarak mücadelesini zaferle taçlandıracağımızın sözünü yineliyoruz.”