HRW’ye göre 7 Ekim’de Filistinli gruplar yüzlerce savaş suçu işledi

İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne (HRW) göre, Gazze'deki Filistinli silahlı gruplar 7 Ekim'de İsrail'e yönelik benzeri görülmemiş saldırı sırasında "yüzlerce" savaş suçu işledi.

HRW'nin yayınladığı rapor Gazze'deki mevcut savaşa gerekçe gösterilen 7 Ekim saldırısına ilişkin bugüne kadar yapılmış en derinlemesine uluslararası çalışmalardan biri olarak değerlendiriliyor. Araştırma, uluslararası hukuka göre zaman aşımına uğramayan bir dizi suçu ayrıntılarıyla ortaya koyuyor.

HRW Direktör Yardımcısı Belkis Wille bir basın toplantısında yaptığı açıklamada "vaka sayısı konusunda kesin bir rakam vermemiz mümkün değil" dedi ve "o gün belli ki yüzlerce vaka vardı" diye ekledi.

Ayrıntılı rapora göre bu savaş suçları arasında "sivillere ve sivil nesnelere yönelik kasıtlı ve ayrım gözetmeyen saldırılar, tutukluların kasten öldürülmesi, zalimane ve insanlık dışı muamele, cinsel ve cinsiyete dayalı şiddet, cesetlerin parçalanması ve çalınması, canlı kalkan kullanımı ve yağma ve talan eylemleri" yer alıyor.

Rapor, çoğu Cenevre Sözleşmelerinde yer alan ve savaş zamanında devletler tarafından kabul edilen kurallar bütünü olan uluslararası insancıl hukuk ihlallerine odaklanıyor.

Rapora göre İnsan Hakları İzleme Örgütü ayrıca "sivillerin planlı bir şekilde öldürülmesi ve rehin alınması" gibi "insanlığa karşı işlenen suçları" da tespit etti.

Filistinli İslamcı grup Hamas saldırının düzenleyicisi olarak kabul edilse de, raporda 7 Ekim'de savaş suçu işleyen ve aralarında Filistin İslami Cihad'ın da bulunduğu başka silahlı grupların da adı geçiyor.

Wille, Gazze'yi çevreleyen İsrail topraklarındaki kasabalara, kibbutzlara ve askeri üslere yönelik saldırının "inanılmaz derecede planlı ve koordineli doğasına" vurgu yaptı.

HRW raporunda saldırıda en az 815 sivilin öldürüldüğünü belirtiyor. 

Ayrıca 7 Ekim günü kaçırılan 251 kişiden 116'sı hala Gazze'de tutuluyor ve İsrail ordusu bunların 42'sinin öldüğünü açıkladı.

İsrail’in 7 Ekim saldırısı ardından başlattığı yeni yıkıcı savaşta onbinlerce Filistinli öldürülürken, ağır bir insani kriz ve yıkım yaratıldı. Hamas Sağlık Bakanlığı’na göre yaklaşık 39 bin kişi öldü. Birçok devlet, siyasi ve sivil aktör İsrail’i soykırım yapmakla suçluyor.