IOM: Sudan’da yarım milyonu aşkın kişi iç göçe maruz kaldı

Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Sudan’daki savaş nedeniyle yarım milyondan fazla kişinin iç göçe maruz kaldığını açıkladı.

IOM tarafından yapılan açıklamaya göre Sudan’da 15 Nisan’dan bu yana devam eden savaş nedeniyle yarım milyonu aşkın kişi iç göçe maruz kaldı.

Bunların dışında 319 bin kişi komşu ülkelere kaçmak zorunda kaldı. Mısır, 132 bin kişi ile en fazla Sudanlının sığındığı ülke olurken, bu ülkeyi 80 bin kişinin sığındığı Çad takip ediyor.

Sudan’da pazartesi akşamından itibaren taraflar arasında ateşkes resmi olarak yürürlüğe girmesine rağmen, çatışmalar devam ediyor. 15 Nisan’dan bu yana general Abdul Fettah El Burhan’a bağlı ordu ile eski ortağı general Muhammed Hamdan Daglo’nun paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında iktidar savaşı yaşanıyor.

Çatışmalarda şimdiye kadar bin dolayında kişi hayatını kaybetti. BM’ye göre ölenlerden en az 190’ı çocuklardan oluşuyor. Ayrıca 6 bini aşkın yaralı var.

İnsani örgütler halen de başkent Hartum ve doğudaki Darfur hastanelerine erişim sağlayamadıklarını belirtiyor.  Savaşın en fazla etkilediği bu bölgelerde neredeyse tüm hastaneler hizmet dışı kaldı.